Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Κρίσιμοι οι Επόμενοι Δύο Μήνες για ΤΑΡ και Nabucco

Οι επόμενοι δύο μήνες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα συγκεντρώσουν οι αγωγοί TAP και μικρός Nabucco στην κούρσα ανάδειξης του διαδρόμου εκείνου που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο από το Σαχ Ντενίζ ΙΙ στις ευρωπαϊκές αγορές.
Καταρχήν, ως τα τέλη Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί η απόφαση από τις τρεις Ρυθμιστικές Αρχές, της Ελλάδος, της Ιταλίας και της Αλβανίας, για την εξαίρεση ή όχι του TAP, ύστερα από σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, ο TAP θα εξασφαλίσει την εξαίρεση, αλλά υπό όρους που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή. Θα είναι μια απόφαση η οποία θα αναδείξει τη χώρα μας σε πραγματικό trading hub.
Εξαίρεση έχει πάρει ο φαραωνικός Nabucco, από το 2007, από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά όχι από την Τουρκία. Για το μικρό Nabucco ανάλογη διαδικασία δεν έχει προωθηθεί και δεν μπορεί να ισχύσει η εξαίρεση που πήρε ο μεγάλος.

Κατά δεύτερον, στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να υποβληθεί η προκαταρκτική οικονομική πρόταση από τους δύο αγωγούς στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, η οποία θα περιλαμβάνει και τις ταρίφες για την αγορά του αζέρικου φυσικού αερίου, παραδοτέου στον τελικό προορισμό, που είναι η Ιταλία για τον TAP και το Μπαουμγκάρντεν της Αυστρίας για το Nabucco. Η δεσμευτική πρόταση πρόκειται να υποβληθεί στα τέλη Απριλίου. Από το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών θα αξιολογηθεί το περιθώριο κέρδους για την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, που θα βαρύνει αποφασιστικά στην επιλογή της.
Τρίτο και εξίσου σημαντικό στοιχείο για το προβάδισμα που θα δοθεί στον έναν από τους δύο αγωγούς είναι οι πολιτικοί και τεχνικοί όροι που τον συνοδεύουν. Καθώς ο μικρός Nabucco έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των χωρών της διαδρομής του, ο TAP απέδιδε μεγάλη σημασία στη διακρατική συμφωνία Ελλάδος-Ιταλίας-Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε τελικά πριν από μερικές ημέρες. Το κείμενο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται «απαλό» από τις πηγές που μίλησαν στο energia.gr, σηματοδοτεί σαφώς την αλλαγή της ελληνικής πολιτικής βούλησης για τον TAP και επισημαίνεται ότι δεν θα μπορούσε να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση την υπογραφή της συμφωνίας, για να μην φανεί ότι δημιουργεί πρόσθετα διοικητικά εμπόδια για έναν αγωγό που σχεδιάζεται να περάσει από το ελληνικό έδαφος. Επί της ουσίας, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα δείχναμε ότι υφίσταται πολιτικό εμπόδιο στην εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, εν είδει τρικλοποδιάς. Η διακρατική συμφωνία εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την επίλυση των εκκρεμοτήτων με την Αλβανία στο θέμα της ΑΟΖ, εάν και εφόσον επιλεγεί ο TAP τελικά από τους αζέρους, διαφορετικά, θα καταλήξει ένα κείμενο άνευ σημασίας. Για το λόγο αυτό προσδοκάται να ασκηθεί πίεση για το ζήτημα αυτό και από τους εταίρους του TAP προς την Αλβανία.
Ένα στοιχείο που φαίνεται να αλλάζει το κλίμα για τον TAP είναι η δήλωση του Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, αμέσως μετά την υπογραφή της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας. Ο επίτροπος με δήλωση του εξέφρασε τη στήριξη της Κομισιόν στον αγωγό, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό για τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ των τριών χωρών και ένα από τα συστατικά στοιχεία του Νοτίου Διαδρόμου. Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν στο energia.gr, ότι σηματοδοτεί την άρση της μεροληπτικής στάσης που επιδείκνυε ως τώρα η Κομισιόν υπέρ του Nabucco μόνο.
Σε κάθε περίπτωση οι πηγές που μίλησαν στο energia.gr επισήμαναν ότι αυτό το οποίο θα μετρήσει στο τέλος θα είναι τα κεφάλαια. Από τη διαθεσιμότητα και τη ροή τους θα κριθεί ποιος αγωγός εν τέλει θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67036

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου