Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Οι αντοχές των Κεντρικών Τραπεζών στη στήριξη της οικονομίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται


Οι αντοχές των Κεντρικών Τραπεζών στη στήριξη της οικονομίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται - Ελάχιστα κεφάλαια εισέρρευσαν στην πραγματική οικονομία - Αργεί η ανάπτυξη και παραμένει στα ύψη η ανεργία

Άσχημα θεωρούν ότι είναι τα νέα από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη οι αναλυτές, καθώς παρά το γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν "πλημμυρήσει" με νέο νόμισμα τα τελευταία χρόνια, αυτή η υπερ-ρευστότητα δεν έχει ακόμη φτάσει στην πραγματική οικονομία με τη μρφή της δημιουργίας θέσεων εργασίας, των επενδύσεων και της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Μπορεί οι κεντρικές τράπεζες να διατήρησαν στη "ζωή" μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά ο απώτερος στόχος, η ισχυρή και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη σε βασικές βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου, παραμένει μακριά, και οι αναλυτές αναρωτιούνται αν οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στα όρια τους, και να μπορούν ακόμη να βοηθούν. 

Σε τρεις από τις τέσσερις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι τοπικές οικονομίες τους παραμένουν σε ύφεση ή έχουν επίπεδη ανάπτυξη, παρά τα επιπλέον κεφάλαια που έχουν διοχετευτεί. Η στασιμότητα αυτή ακολουθεί μια ιστορική κίνηση κατά την οποία περίπου 5,5 τρισ. δολάρια έχουν εισρεύσει στην παγκόσμια οικονομία από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και της ευρωζώνης. "Υπήρξε τεράστια ρευστότητα που διοχετεύτηκε στο σύστημα, αλλά μόνο ένα κλάσμα μεταφράστηκε σε οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε αυτές τις οικονομίες", ανέφερε ο Domenico Lombardi, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τώρα αναλυτής στο Ίδρυμα Brookings.

"Κάθε προσπάθεια ποσοτικής χαλάρωσης έχει μειωμένη απόδοση. Υπάρχουν όρια, και είμαστε πιθανώς στο κατώφλι, όπου η περισσότερη δράση των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό για την παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο Timothy Adams, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF).

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται αρχικά τα ποσά που έχουν διοχετευτεί από τις τέσσερις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, ενώ στο επόμενο η αύξηση των ισολογισμών τους με βάση το 2007.



www.banking
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου