Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο ΝΕΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Ασπίδα σε καταθέσεις και δάνεια των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Στην Τράπεζα Πειραιώς πέρασε το δίκτυο των 340 υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της CPB (πρώην Marfin Egnatia) και της Ελληνικής και πλέον είναι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώραςΟι δραματικές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου με την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών έφεραν αλλαγές και στον τραπεζικό χάρτη της Ελλάδας. Και συγκεκριμένα: ο όμιλος της Εθνικής (που βρίσκεται σε διαδικασία νομικής συγχώνευσης με τη Eurobank) είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελλάδας, με δεύτερο τον όμιλο της Πειραιώς και τρίτο σε μέγεθος τον όμιλο της Alpha Bank (που απορρόφησε την Εμπορική Τράπεζα).
Ασπίδα σε καταθέσεις και δάνεια των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
Ειδικότερα ο νέος ενιαίος όμιλος της Πειραιώς θα απασχολεί πάνω από 24.000 εργαζομένους, ενώ θα έχει δίκτυο με περισσότερα από 1.200 καταστήματα. Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος της Πειραιώς έχει συμφωνήσει και με τον πορτογαλικό όμιλο BCP την εξαγορά της θυγατρικής του Millennium στην Ελλάδα και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα.
Χθες αναμενόταν να υπογραφεί η συμφωνία στην Κύπρο, ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές του νησιού και της διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, βάσει της οποίας το δίκτυο στην Ελλάδα θα λειτουργεί πλέον κάτω από την ομπρέλα της Πειραιώς. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι καταθέσεις -ανεξαρτήτως ποσού- είναι απολύτως διασφαλισμένες. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε εκδοθεί επίσημη απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομιών και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμιζαν ότι οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ασφαλείς και δεν θα «κουρευτούν». Ολες οι συναλλαγές -όπως είναι πληρωμές, αναλήψεις, εμβάσματα, επιταγές, μισθοδοσίες κ.λπ.- θα πραγματοποιούνται κανονικά από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών στην Ελλάδα.
Σημειώνουμε ότι την περασμένη Παρασκευή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έδωσε το «πράσινο φως» για να περάσει το δίκτυο των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.
Υπενθυμίζουμε ότι προσφορά είχε καταθέσει -για το σύνολο του δικτύου- και η Alpha Bank, ενώ σε περίπτωση που δεν προκρινόταν μία από τις δύο προτάσεις υπήρχε και η «εφεδρεία» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και οι τρεις αυτές προτάσεις διασφάλιζαν το σύνολο των εργαζομένων στο δίκτυο της Ελλάδας, που αριθμεί περί τους 5.000 υπαλλήλους.
Αμέσως μετά την απόφαση του ΤΧΣ, που όριζε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα απορροφήσει τα 340 υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται πριν από τη μεταβίβασή τους στην Πειραιώς και ενισχύονται με 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 950 εκατ. ευρώ καταβάλλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα 550 εκατ. ευρώ το κυπριακό Δημόσιο.
Οι τράπεζες Κύπρου, CPB και Ελληνική, διαθέτουν στην Ελλάδα δίκτυο 340 υποκαταστημάτων (181 υποκαταστήματα η Τράπεζα Κύπρου, 130 η CPB και 29 η Ελληνική), το σύνολο των καταθέσεών τους είναι 13,1 δισ. ευρώ και το σύνολο του δανειακού τους χαρτοφυλακίου ανέρχεται στα 22,6 δισ. ευρώ. Και οι τρεις τράπεζες απασχολούν περί τους 5.000 υπαλλήλους.
Εφη Καραγεώργου
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=113015539

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου