Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Αναφορά περί χρήσης χημικού όπλου στη Συρία

Ο νέος «πρωθυπουργός» της συριακής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει να αρχίσει διάλογο με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως είπε ο ίδιος ο Γασάν Χίτο σήμερα κατά την πρώτη ομιλία του μετά την εκλογή του.
Αρνούνται ότι χρησιμοποίησαν χημικό όπλο οι Σύροι αντάρτες
«Διαβεβαιώνουμε τον ένδοξο συριακό λαό ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με το καθεστώς του Άσαντ», είπε ο Χίτο.

Στο μεταξύ, ένας φωτογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Χαλέπι μετέδωσε ότι τα θύματα μιας επίθεσης που σύμφωνα με την κυβέρνηση έκαναν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες με τη χρήση χημικών όπλων αντιμετώπισαν συμπτώματα ασφυξίας και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ πολίτες στην πόλη ανέφεραν ότι υπάρχει μια έντονη οσμή χλωρίνης στην ατμόσφαιρα.

Η κυβέρνηση της Συρίας και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για την εκτόξευση ενός πυραύλου που είχε χημική γόμωση έξω από την πόλη αυτή στη βόρεια Συρία σήμερα. Νωρίτερα ένας κυβερνητικός υπουργός είχε πει ότι σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 86.

Τα θύματα διακομίστηκαν σε τέσσερα νοσοκομεία σε περιοχές ελεγχόμενες από τις κυβερνητικές δυνάμεις και ορισμένα εξ αυτών αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τον φωτογράφο. «Είδα κυρίως γυναίκες και παιδιά», ανέφερε. «Είπαν ότι οι άνθρωποι πάθαιναν ασφυξία στους δρόμους και ο αέρας μύριζε έντονα χλωρίνη», πρόσθεσε.

 «Ο κόσμος πέθαινε στους δρόμους και μέσα σε σπίτια», πρόσθεσε ο ίδιος τηλεφωνικά, αφού επισκέφθηκε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Χαλέπι και το νοσοκομείο αλ Ρατζάα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-εδάφους, υποστηρίζοντας με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε πως αυτή είχε στόχο μια θέση στην Χαν αλ Άσαλ, αλλά χωρίς να είναι σε θέση να διακριβώσει εάν η γόμωση περιείχε χημικούς παράγοντες. Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για 16 στρατιώτες και 10 πολίτες νεκρούς.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι έκανε λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση» από μέρους των ανταρτών με τη χρήση «ενός πυραύλου με γόμωση που περιείχε χημικά προϊόντα». Είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προβαίνει σε μια τέτοια κατηγορία εναντίον «των τρομοκρατών»—χρησιμοποιώντας την επίσημη φρασεολογία με την οποία περιγράφονται όλοι όσοι μάχονται εναντίον της κυβέρνησης στην Δαμασκό.

Αντιθέτως, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) διέψευσε την κατηγορία και επέρριψε την ευθύνη για αυτήν την επίθεση στην Δαμασκό. Ένας εκπρόσωπος του ΕΣΣ, ο Λουάι Μέκνταντ, που συμμετείχε σε μια συνάντηση της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι «δεν έχουμε ούτε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ούτε χημικά όπλα», μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο στρατός του καθεστώτος έπληξε την πόλη με έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που έφερε χημική κεφαλή. Επίσης έπληξε την περιοχή με συμβατικά όπλα από αέρος και με πυροβολικά», είπε ο Μέκνταντ, πολιτικός συντονιστής της διοίκησης των ανταρτών, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, ένας εκπρόσωπός της απέρριψε την κατηγορία της Δαμασκού πως η Άγκυρα φέρει την ευθύνη για την επίθεση με χημικά όπλα στο Χαλέπι. «Αυτή είναι μια αβάσιμη κατηγορία, η συριακή κυβέρνηση έχει κατηγορήσει την Τουρκία και στο παρελθόν», είπε.

Ο Ζόχμπι είχε πει νωρίτερα ότι η Τουρκία και το Κατάρ —που υποστηρίζουν ενεργά τους αντάρτες— φέρουν «νομική, ηθική και πολιτική ευθύνη» για την επίθεση.

Από τις αρχές του Μαρτίου, περίπου 200 στρατιώτες και αντάρτες σκοτώθηκαν στην μάχη για τις εγκαταστάσεις της ακαδημίας της αστυνομίας στο προάστιο Χαν αλ Άσαλ, δυτικά της πόλης του Χαλεπιού. Την τελευταία εβδομάδα ο στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση και έχει ανακαταλάβει ένα μεγάλο μέρος της περιοχής.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου