Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ξεκαθάρισμα Αρμοδιοτήτων στα Θέματα Αερίου Ζήτησε η Noble Energy

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας της κινείται η Noble Energy η οποία εντός του τρίτου τριμήνου του 2013, δηλαδή μεταξύ Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει με τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη». 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου, αυτό το χρονοδιάγραμμα έδωσε η αντιπροσωπεία της εταιρείας στον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Η Noble, όπως επιβεβαίωσε και σε δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης, ενημέρωσε τον Υπουργό και για μία δεύτερη ερευνητική γεώτρηση σε άλλο σημείο του τεμαχίου 12, στο οποίο πιστεύεται ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εμπορίου ανέλυσε στην Noble Energy τα δικά του σχέδια για τη σύσταση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για ανάπτυξη της βιομηχανίας του φυσικού αερίου αλλά και τις οργανωτικές δομές που πρέπει να αναπτυχθούν. Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οι εκπρόσωποι της Noble Energyμε επικεφαλής τον Τζον Τόμιτς διευθυντή της εταιρείας στην Κύπρο, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των υπευθύνων αρχών για το φυσικό αέριο. Θέση τους είναι, και αυτό αποτελεί και απαίτηση της Τρόικας, να είναι έντονα διακριτές οι αρμοδιότητες της κάθε αρχής (π.χ. ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ και Υπηρεσίας Ενέργειας ή άλλων οργανισμών που θα γίνουν στο μέλλον και θα ασχολούνται με το φυσικό αέριο).

Τα δύο μέρη θα έχουν εκ νέου συνάντηση μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτό το ραντεβού η Noble θα ενημερώσει τον Υπουργό για τα σχέδια της για τον υποθαλάσσιο αγωγό και το τερματικό υγροποίησης LNG. Πρόκειται για προσχέδια τα οποία έγιναν σε συνεργασία με μία μεγάλη εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα αυτό, την Technip και εάν υπάρξει συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για το τερματικό θα αποτελέσουν τη βάση για την διεθνή προκήρυξη του διαγωνισμού. 
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67813

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου