Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ιράν εναντίον Χόλιγουντ με «όπλο» ένα... τσακάλι

Έτοιμο να εξαπολύσει δικαστική επίθεση ενάντια στις ΗΠΑ παρουσιάζεται το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν, το οποίο μάλιστα έχει ήδη επιστρατεύσει για την εν λόγω «μάχη» όχι κάποια από τις αμφιλεγόμενες πυρηνικές κεφαλές που του καταλογίζουν, αλλά μια επίσης αμφιλεγόμενη «αντι-σιωνίστρια» Γαλλίδα δικηγόρο.
Αποστολή της Γαλλίδας δικηγόρου Ιζαμπέλ Κουτάν Πεΐρ θα είναι «να βρει τα ένδικα μέσα ώστε να μπλοκάρει την παραγωγή αντι-ιρανικών ταινιών» από το Χόλιγουντ
Αποστολή της Γαλλίδας δικηγόρου Ιζαμπέλ Κουτάν Πεΐρ θα είναι «να βρει τα ένδικα μέσα ώστε να μπλοκάρει την παραγωγή αντι-ιρανικών ταινιών» από το Χόλιγουντ
Οσο για την αιτία του επερχόμενου «πολέμου», αυτή δεν έχει καμία (άμεση) σχέση ούτε με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ούτε με το πολυετές αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της ισλαμικής δημοκρατίας.
Αντιθέτως, το μήλον της Εριδος στην προκειμένη περίπτωση είναι μια πολυβραβευμένη χολιγουντιανή ταινία με θέμα τα γεγονότα του 1979 (την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα από ισλαμιστές φοιτητές και την πολύμηνη ομηρεία των 52 Αμερικανών διπλωματών που ακολούθησε).

Ο λόγος για το φιλμ «Argo» του Μπεν Αφλεκ (με τον Τζορτζ Κλούνεϊ σε ρόλο συμπαραγωγού), το οποίο βραβεύθηκε τον περασμένο μήνα και με το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Η συγκεκριμένη κινηματογραφική παραγωγή, από τη σκοπιά της Τεχεράνης, αποτελεί «προπαγάνδα της CIA» και διαβάλλει το Ιράν, ενώ παράλληλα παραποιεί τη σύγχρονη ιρανική ιστορία.
Στο στόχαστρο του Ιράν έχει βρεθεί το φιλμ «Argo» του Μπεν Αφλεκ
Στο στόχαστρο του Ιράν έχει βρεθεί το φιλμ «Argo» του Μπεν Αφλεκ
Με ακριβώς αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, η ισλαμική δημοκρατία ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή σε δικαστήριο της Γαλλίας ή της Ελβετίας ενάντια στο... Χόλιγουντ κατηγορώντας το για συκοφαντική δυσφήμηση (εν προκειμένω, ενάντια στις εταιρείες παραγωγής του «Argo» καθώς και άλλων ταινιών που έχουν στο παρελθόν προωθήσει την «ιρανοφοβία»).
Ωστόσο, το εντυπωσιακό είναι πως στην εν λόγω δικαστική διένεξη το Ιράν θα έχει στο πλευρό του την 61χρονη Ιζαμπέλ Κουτάν Πεΐρ, μια ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη Γαλλίδα δικηγόρο, που στο παρελθόν έχει υπερασπιστεί, μεταξύ άλλων, αντισημίτες, αρνητές του Ολοκαυτώματος και κατά συρροήν δολοφόνους.
  Η 61χρονη Ιζαμπέλ παντρεύτηκε το 2001 μέσα στη φυλακή τον διαβόητο τρομοκράτη «Κάρλος το τσακάλι»


Η 61χρονη Ιζαμπέλ παντρεύτηκε το 2001 μέσα στη φυλακή τον διαβόητο τρομοκράτη «Κάρλος το τσακάλι»
Διάσκεψη
Να σημειωθεί μάλιστα πως η εν λόγω κυρία τυγχάνει και σύζυγος του διαβόητου τρομοκράτη «Κάρλος το Τσακάλι». Η Κουτάν βρέθηκε προ ημερών στην Τεχεράνη όπου πήρε μέρος σε διάσκεψη υπό τον τίτλο «Η απάτη του Χόλιγουντ». Αποστολή της Γαλλίδας, η οποία μάλιστα λέγεται πως ήδη έχει λάβει προκαταβολή για τις υπηρεσίες της, θα είναι «να βρει τα ένδικα μέσα ώστε να μπλοκάρει την παραγωγή αντι-ιρανικών ταινιών», όπως δηλώνει η ίδια στο πρακτορείο AFP.
Σημειώνεται άλλωστε πως το πρόσφατο «Argo» αποτελεί μόνο μία από τις πολλές χολιγουντιανές ταινίες που έχουν σταθεί αιτία για ιρανικά διαβήματα διαμαρτυρίας στην Unesco. Στην ίδια κατηγορία ξεχωρίζουν και φιλμ όπως τα: «300» (η εικόνα του θηλυπρεπούς Ξέρξη προφανώς δεν ενθουσίασε τον Χαμενεΐ), «Ο Παλαιστής» (όπου ο «παλαιστής» Μίκι Ρουρκ κατατροπώνει στο ρινγκ τον «Αγιατολάχ»), «Ποτέ χωρίς την κόρη μου» και «Αδιανόητες πράξεις».
«ΑΙΡΕΤΙΚΗ»
Ασπάστηκε το Ισλάμ, αγάπησε τον Κάρλος...
Γόνος αστικής γαλλικής οικογένειας και μεγαλωμένη από καλόγριες, η 61χρονη Ιζαμπέλ Κουτάν Πεΐρ έμελλε στην πορεία να... αλλαξοπιστήσει και ασπάστηκε το Ισλάμ, ενώ ως δικηγόρος έχει υπερασπιστεί όλους εκείνους που κανείς άλλος δεν θα ήθελε να έχει πελάτες. Πιο συγκεκριμένα, αυτή έχει υπερασπιστεί αντισημίτες ακτιβιστές όπως ο Γάλλος Κεμί Σεμπά και αρνητές του Ολοκαυτώματος όπως ο φιλόσοφος Ροζέ Γκαροντί.
Δολοφόνοι
Στο πελατολόγιο της Γαλλίδας έχουν στο παρελθόν βρεθεί επίσης κατά συρροήν δολοφόνοι (ο Τσαρλς Σομπράζ που είχε αφαιρέσει πολλές ζωές δυτικών τουριστών τη δεκαετία του 1970 στη νοτιοανατολική Ασία) και ο Γιουσούφ Φοφανά (που δολοφόνησε έναν Εβραίο το 2006 στη Γαλλία), αλλά και τρομοκράτες (ο Γαλλομαροκινός Ζακαρίας Μουσάουι που πήρε μέρος στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου).
Ο αγαπημένος της πελάτης ωστόσο είναι ο Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, ο διαβόητος τρομοκράτης «Κάρλος το τσακάλι», ο οποίος πλέον εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γαλλία για τρεις δολοφονίες Γάλλων (δύο αστυνομικών και ενός πληροφοριοδότη) που διέπραξε τη δεκαετία του 1970.
Με τον Κάρλος η Ιζαμπέλ πρωτογνωρίστηκε το 1997, όταν κλήθηκε να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο. Οι δύο τους ωστόσο έμελλε στην πορεία να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο και τελικώς παντρεύτηκαν το 2001 μέσα στη φυλακή. Μάλιστα, η 61χρονη έγραψε και βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2004 με θέμα την αγάπη της για τον Κάρλος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63797315

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου