Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

«Σφραγίδες» οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις


Η εγχώρια κρίση έχει πλήξει και την ελληνική επενδυτική παρουσία στην Τουρκία, με τις μισές σχεδόν επιχειρήσεις της χώρας μας στη γειτονική χώρα να χαρακτηρίζονται ως απλές "σφραγίδες".

Όπως είπε ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αγκυρα, Λ. Κουναλάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία αριθμούν περίπου 500 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 250 είναι πλέον ανενεργές.
Υπολόγισε μάλιστα σε 60-70 εκείνες που έχουν αξιόλογη δραστηριότητα. Πάντως το τελευταίο διάστημα επιχειρείται μία νέα προσέγγιση προς την κατεύθυνση της υλοποίησης επενδύσεων joint-venture από ελληνικά και τουρκικά κεφάλαια.

"Με οργανωτικό πυλώνα από την τουρκική πλευρά τα επιμελητήρια της Σμύρνης και από την ελληνική πλευρά ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο και ο ΟΠΕ, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνέργειες και συνεργασίες, είτε επενδυτικές είτε οικονομικές-εμπορικές", είπε ο κ. Κουναλάκης.
Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά ζωηρεύει συνεχώς το ενδιαφέρον τουρκικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι κατασκευές, η ενέργεια, τα τρόφιμα και ο τουρισμός είναι οι τομείς που κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον των τουρκικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα , όπως είπε ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα.
Ο Γ. Μπουτάρης
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας προς όφελος και των δύο μερών. "Μπορούμε να μοιραστούμε το κέρδος με τους Τούρκους επιχειρηματίες. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου έλεγε ότι είναι καλύτερα να πάρεις το 50% από κάτι παρά το 100% από το τίποτα", είπε ο Γ. Μπουτάρης.
"Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πόλη-πρότυπο για την ελληνοτουρκική συνεργασία. Οταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, θέσαμε ως προτεραιότητα να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη από κλειστοφοβική σε μία ανοιχτή, εξωστρεφή και φιλόξενη πόλη", είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου