Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ «Βόμβες» συντηρητικών κατά της μεταναστευτικής πολιτικής

Προσπάθεια να συνδεθεί η νέα τρομοκρατία, δηλαδή ατόμων που δρουν χωρίς να έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως τα αδέρφια Τσαρνάεφ, με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει στη μεταναστευτική πολιτική η αμερικανική κυβέρνηση, κάνουν Ρεπουμπλικάνοι και συντηρητικοί Αμερικανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι.
Αμερικανοί ανάβουν κεριά στο σημείο της έκρηξης στη Βοστόνη. Ακραίοι συντηρητικοί γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη συναισθηματική φόρτιση των Αμερικανών για να σκληρύνει
Αμερικανοί ανάβουν κεριά στο σημείο της έκρηξης στη Βοστόνη. Ακραίοι συντηρητικοί γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη συναισθηματική φόρτιση των Αμερικανών για να σκληρύνει η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ
Όπως αναφέρουν αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές, βουλευτές και γερουσιαστές του ρεπουμπλικανικού κόμματος προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ο Τζοχάρ και ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, που αιματοκύλησαν τον μαραθώνιο της Βοστόνης, είχαν καταγωγή από την Τσετσενία, για να επιτεθούν στο νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει τη νομιμοποίηση μεγάλου ποσοστού των 11 εκατομμυρίων χωρίς χαρτιά μεταναστών που εργάζονται στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα το χορό των δηλώσεων εναντίον της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ με αφορμή την τραγωδία στη Βοστόνη, έσυρε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Αϊόβα, Τσαρλς Γκράσλεϊ, ο οποίος σε συνεδρίαση επιτροπής της Γερουσίας ανέφερε ότι με το δεδομένο της επίθεσης στη Βοστόνη, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε τα κενά και τα αδύναμα σημεία του μεταναστευτικού μας συστήματος».

Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής Στιβ Κινγκ, ο οποίος σε δηλώσεις του σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι οι επιθέσεις που έγιναν στη Βοστόνη πρέπει να αναβάλουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική, αφού «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Ακραίες απόψεις
Σημειώνεται ότι ο ίδιος βουλευτής είχε προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης όταν παλιότερα είχε χαρακτηρίσει τους μετανάστες «σκυλιά» και τη χωρίς χαρτιά μετανάστευση ως «ένα Ολοκαύτωμα σε αργή κίνηση». Με το μέρος των Γκάρσλεϊ και Κινγκ τάχθηκε και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Μπράιαν Φίσερ, ο οποίος στο Tweeter ανέφερε: «Είναι καιρός να σκληρύνουμε τη μεταναστευτική πολιτική μας, όχι να τη χαλαρώσουμε».
Επίσης την ίδια άποψη εξέφρασε και η μια άλλη ραδιοφωνική παραγωγός, η Λάουρα Ινγκραχάν, η οποία ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι αυτή την περίοδο σκεφτόμαστε να νομιμοποιήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους.
Ιδιαίτερα όταν σχεδόν σε κανέναν από αυτούς δεν έχει διενεργηθεί έλεγχος του ιστορικού του». Πάντως οι απόψεις αυτές, σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές και τους ειδικούς, είναι ιδιαίτερα περιθωριακές και δεν αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα την προώθηση της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής, αφού οι περισσότεροι τονίζουν ότι στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν το θέμα της ασφάλειας και οι οποίες κρίνονται ικανοποιητικές ακόμη και από συντηρητικούς πολιτικούς.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπεται η χρηματοδότηση με 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα για τους φράχτες στα σύνορα και η χρήση από τη μεριά των εργοδοτών ειδικής κάρτας που διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοί τους έχουν χαρτιά και μπορούν να εργαστούν νόμιμα στις ΗΠΑ. Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία ειδικής βάσης δεδομένων που θα καταγράφονται όλες οι είσοδοι και έξοδοι με βίζα από τη χώρα, αλλά και η εξέταση του ιστορικού όλων των μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Χρ. Στασινόπουλος
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
FINANCIAL TIMES
Προσοχή στις φήμες
Πρέπει να αποφύγουμε τις ισοπεδωτικές γενικεύσεις σε σχέση με τις επιθέσεις. Οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική απόφαση για τα κίνητρα των αδελφών Τσαρνάεφ, τα αδέλφια που θεωρούνται ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, το σίγουρο είναι ότι θα καθορίσει την αντιτρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ.
Είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε όσα γνωρίζουμε ήδη. Το FBI και η αστυνομία έκαναν εντυπωσιακή δουλειά στην εξεύρεση των στοιχείων και στην επαφή με το κοινό για το ανθρωποκυνηγητό, το οποίο στοίχισε και τη ζωή ενός αστυνομικού. Ολοι οι υπόλοιποι πρέπει να προσέχουν την ομίχλη που προκαλεί το ?σχεδόν γεγονός?, τους ανυπόστατους ισχυρισμούς, τις φήμες και την άρνηση που προκαλούν αυτές οι στιγμές.
Πολλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι αδελφοί Τσαρνάεφ έδρασαν μόνοι τους ή εάν αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης ιδεολογικής ομάδας που έχει σχέσεις με ισλαμιστές του Καυκάσου ή με άλλους. Εάν ισχύει το τελευταίο, τότε δεν είναι ξεκάθαρο το εάν η μουσουλμανική πίστη τους έπαιξε κάποιον ρόλο ή εάν ο ριζοσπαστισμός τους είχε τις ρίζες του στη σκληρή απάντηση της Ρωσίας στην εξέγερση της Τσετσενίας.
Ηταν απομονωμένοι ή έδρασαν στο πλαίσιο κάποιας οργάνωσης; Εσωτερικοί ή προερχόμενοι από το εξωτερικό; Ηταν μεμονωμένο το περιστατικό ή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου;
Μέχρι να είμαστε σίγουροι για τις απαντήσεις, οι γενικεύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Προς το παρόν καμία σύνδεση δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα στο νομοσχέδιο της Γερουσίας και των γεγονότων της Βοστόνης. Τα αδέλφια ήταν νόμιμοι πρόσφυγες που είχαν λάβει μέρος της εκπαίδευσής τους στις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου