Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αίρεται μερικώς το εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Συρίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα μερική άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο που επιβάλλει σε βάρος της Συρίας, προκειμένου να βοηθήσει την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει ορισμένες από τις περιοχές με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Αίρεται μερικώς το εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Συρίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών στη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο σήμερα αποφάσισαν να επιτρέψουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, την εισαγωγή του αργού που παράγεται στη Συρία, την εξαγωγή εξοπλισμού για τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και επενδύσεις στους τομείς αυτούς.
Οι υπουργοί έκριναν "αναγκαίο" να "υπάρξουν εξαιρέσεις" στις κυρώσεις,προκειμένου να "βοηθήσουν τον συριακό άμαχο πληθυσμό, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων. . . και για την αποκατάσταση μιας κανονικής οικονομικής δραστηριότητας", αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου τους.

"Απαντούμε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και του λαού, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πλήττονται περισσότερο από τις διεθνείς κυρώσεις απ' ότι από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ", εξήγησε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Από το ξέσπασμα της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011, η συριακή παραγωγή πετρελαίου έχει ουσιαστικά μειωθεί στο ένα τρίτο, πέφτοντας στα 130.000 βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο, μόλις πάνω από το 0,1% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στη Συρία είναι συγκεντρωμένα γύρω από το Ντέιρ Εζόρ, στα ανατολικά, κοντά στα ιρακινά σύνορα. Μερικά από αυτά βρίσκονται τώρα στα χέρια των ανταρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου