Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

F.T. Βλέπουν “στροφή” της Κύπρου προς την αγορά της Τουρκίας για το αέριο


Η ξαφνική – όσο και ανώμαλη – πτώση της Κύπρου από την ηλιόλουστη ευμάρεια στη ζοφερή οικονομική ένδεια έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή για τους πολίτες της, πολλοί εκ των οποίων  υπέστησαν γδάρσιμο μάλλον, παρά κούρεμα, επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times. Η εφημερίδα μάλιστα εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να στραφεί η Κύπρος προς την Τουρκία εξαιτίας της κρίσης.

Αλλά, προσθέτει, η κατάρρευση δεν είναι στα αλήθεια το αποτέλεσμα μιας τυχαίας μετατόπισης του άξονα. “Είναι το τέλος μιας διαδρομής σε μια μακρά και χαλαρή πορεία, που ξαφνικά προσέκρουσε σε τοίχο”.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο εμφύλιος πόλεμος του 1975 στον Λίβανο που έκλεισε τις πύλες του σημαντικότερου διαμετακομιστικού κέντρου μεταξύ Δύσης και Μέσης Ανατολής και ο άλλος πόλεμος, εκείνος στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μεγάλη στήριξη φυσικά υπήρξε και από πλευράς Ρωσίας, λόγω των  δεσμών της Κύπρου με τη Μόσχα λόγω της κοινής ορθόδοξης παράδοσης.
Σύμφωνα με τους FT, ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, “η Κύπρος δεν έχει κάνει πολλούς φίλους στην ΕΕ εξαιτίας του ΄όχι' που είπε στο σχέδιο Ανάν το 2004. Ωστόσο, μία από τις ειρωνείες είναι ότι η ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων σε υδρογονάνθρακες, θα την οδηγήσει στην Τουρκία, ως την πιο εύκολα προσβάσιμη αγορά για το αέριό της”.


Πηγή: F.T. Βλέπουν “στροφή” της Κύπρου προς την αγορά της Τουρκίας για το αέριο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/8233/ft-vlepoyn-strofi-tis-kyproy-pros-tin-agora-tis-toyrkias-gia-aerio#ixzz2QGdFXmVu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου