Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Κέρδη 106% σε ένα μήνα έδωσαν οι τράπεζες – Ποιοι “εισπράττουν” τις εκρηκτικές αποδόσεις



Τα ίδια funds που έστησαν το μεγάλο trade των ομολόγων πέρυσι, “παίζουν” τώρα τις τράπεζες – Το “παρών” δίνουν παλιοί γνώριμοι του ΧΑ αλλά και νέοι επενδυτές του εξωτερικού


Εκρηκτικές αποδόσεις, που ξεπερνούν ακόμα και το 150%, προσφέρουν τον τελευταίο μήνα οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καθώς το δυναμικό story της ελληνικής ανάκαμψης φέρνει ξανά στο ΧΑ “παλιούς γνώριμους” αλλά και νέους παίκτες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 106% από τις 8 Απριλίου, με την Alpha Bank να στέφεται πρωταθλήτρια των αποδόσεων. Εν όψει και της πλήρως εγγυημένης αύξησης κεφαλαίου της, η τράπεζα έδωσε τον τελευταίο μήνα κέρδη 158,8%.
Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 106,2%, η Τράπεζα Πειραιώς με 84,1% και η Eurobank με 56,6%.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ πυροδότησαν ένα μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Financial Times, Economist, Businessweek και Wall Street Journal έγραψαν ότι μπορεί το 2013 να είναι μία ακόμα χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα –η έκτη κατά σειρά- όμως κάτι δείχνει να αλλάζει στη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τελευταία έκθεση της Moody's.
Η Ελλάδα επιτυγχάνει πια τους δημοσιονομικούς της στόχους και δεν κινδυνεύει με έξοδο από την Ευρωζώνη και αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τη βλέπουν οι ξένοι επενδυτές.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στο ελληνικό χρηματιστήριο επιστρέφουν funds και οίκοι του Ηνωμένου Βασιλείου που και τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθούσαν την Ελλάδα. Η εκκίνηση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα για την επανενεργοποίηση των επενδυτών αυτών στο ΧΑ.
Εμφανή την παρουσία τους στην ελληνική αγορά κάνουν και Αμερικανοί επενδυτές. Πρόκειται για τους ίδιους που εντόπισαν εύστοχα πέρυσι το μεγάλο trade των ελληνικών ομολόγων.
Αλλά και τα funds των αναδυόμενων αγορών (emerging markets) εξακολουθούν να κυριαρχούν σε μια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία φαίνεται να παίζει για δεύτερη φορά το παιχνίδι της σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στα funds αυτά εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη διετία η χώρα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές, να δανειστεί, και ότι το τραπεζικό της σύστημα θα κερδίσει τη μάχη της εξυγίανσης.



Πηγή: Κέρδη 106% σε ένα μήνα έδωσαν οι τράπεζες – Ποιοι “εισπράττουν” τις εκρηκτικές αποδόσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/10924/kerdi-106-se-ena-mina-edosan-oi-trapezes-poioi-eisprattoyn-tis-ekriktikes-apodoseis#ixzz2SsMdr32d

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου