Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η συνταγματική διαμάχη στην Τουρκία

Ένα προσχέδιο του νέου τουρκικού συντάγματος επρόκειτο να τελειώσει προσφάτως, αλλά τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής Συμφιλίωσης δηλώνουν ότι χρειάζονται περίπου έναν ακόμη μήνα για να εκπονήσουν το προσχέδιο. Το ότι «χάθηκε» η προθεσμία, ώθησε τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan να προτείνει την ιδέα ότι το Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (ΑΚΡ) θα παρακάμψει την Επιτροπή και θα πάει τη δική του εκδοχή για ένα νέο σύνταγμα, στον τουρκικό λαό σε δημοψήφισμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση του πρωθυπουργού έγινε δεκτή με έντονες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, τα οποία έχουν εκπροσώπους τους στην Επιτροπή. Στην αγγλική έκδοση της Today’s Zaman, ο Faruk Bal του Κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός ψάχνει για δικαιολογίες για να αθετήσει την υπόσχεσή του ότι το κόμμα του δεν θα εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εργάζεται για να διαλύσει την Επιτροπή».

Το ΑΚΡ αρνήθηκε ότι επιδιώκει να παρακάμψει (προσπεράσει) το σύνταγμα, αλλά δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν το έκανε. Περισσότερο από μια δεκαετία ευημερίας, επιτυχιών στην εξωτερική πολιτική, αύξησης της μεσαίας τάξης και νέων υπηρεσιών (ιδιαίτερα στην υγεία και στις μεταφορές), έχουν τοποθετήσει τον πρωθυπουργό Erdogan και το ΑΚΡ σε μια κυρίαρχη πολιτική θέση. Ως αποτέλεσμα, έχουν πολύ μικρό κίνητρο για να διαπραγματευτούν με μια αντιπολίτευση η οποία είναι ξεκάθαρο πως είναι αποφασισμένη να μην παραδώσει στον Erdogan ό,τι θέλει. Ο εκπρόσωπος του κόμματος θα υποστηρίξει ότι το κόμμα είναι δεσμευμένο στη διαδικασία της Επιτροπής στο όνομα της οικοδόμησης μιας δημοκρατίας, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος που δουλεύουν γενικώς τα πράγματα.


Το ΑΚΡ μπορεί πραγματικά να παραμείνει εντός του πλαισίου της Επιτροπής, αλλά θα καταστήσει σίγουρο ότι το νέο σύνταγμα αντικατοπτρίζει πιστά τις επιθυμίες του. Οι θεσμοί - οι οποίοι σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη παρανόηση, είναι νόμοι, κανόνες, διατάγματα και κανονισμοί ή για παράδειγμα, μια δέσμη όλων αυτών μαζί σε ένα σύνταγμα- είναι πάντα το προϊόν έντονου πολιτικού διαλόγου και αμφισβήτησης. Ωστόσο αυτά τα «πλαίσια για την κοινωνική δράση», σπανίως είναι ουδέτερα. Αντιθέτως, αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα της ελίτ που είναι στην εξουσία κατά την περίοδο που δημιουργήθηκαν. Και δεδομένου ότι η θεσμική ανάπτυξη λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των υφιστάμενων θεσμών και προηγουμένων θεσμικών καινοτομιών, το νέο σύνταγμα της Τουρκίας θα θέσει τη χώρα σε μια ιδιαίτερη πολιτική τροχιά προφανώς για γενιές, το οποίο και εξηγεί γιατί το διακύβευμα είναι τόσο υψηλό για όλους τους εμπλεκόμενους. Εξάλλου, αν το όραμα του ΑΚΡ για την Τουρκία κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της χώρας, θα είναι ένα κορυφαίο επίτευγμα στην προσπάθεια του Erdogan να μεταμορφώσει τη χώρα.
Του Steven A. Cook
 
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://blogs.cfr.org/cook/2013/04/03/turkeys-constitutional-controversy/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου