Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Μάχη στήθος με στήθος στη Βουλγαρία

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Βουλγαρία με το αποτέλεσμα της αναμέτρησης να χαρακτηρίζεται αβέβαιο. Σφυγμομετρήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή έδειχναν ότι ούτε ο τέως πρωθυπουργός Μπορίσφο ούτε οι Σοσιαλιστές θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των 240 εδρών. Παρατηρητές του ΟΑΣΕ έχουν μεταβεί στη χώρα για να επιβλέψουν τη διαδικασία μετά από καταγγελίες για απόπειρα νοθείας και εξαγοράς ψήφων.
φωτό Reutersφωτό ReutersΤα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 20.00, ώρα Ελλάδος, και οι πρώτες εκτιμήσεις του τελικού αποτελέσματος θα κοινοποιηθούν αμέσως μετά τη λήξη της διαδικασίας. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και δεν εξασφαλίσει κανένα κόμμα την πλειοψηφία, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι ένας δύσκολος γρίφος καθώς μικρότερα κόμματα φαίνεται να διστάζουν να συμμαχήσουν με κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα.
To κόμμα του Μπ.Μπορίσοφ υπόσχεται να κρατήσει το χρέος της χώρας υπό έλεγχο ενώ οι Σοσιαλιστές δεσμεύονται για περισσότερες δαπάνες και δημιουργία θέσεων εργασίας, σε μια χώρα όπου ανεπίσημα η ανεργία εκτιμάται στο 18%. Επί πρωθυπουργίας Μπορίσοφ, η Βουλγαρία κατάφερε να κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο το χρέος της αλλά η οικονομία της αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη μόλις 1% φέτος και ο μέσος μηνιαίος μισθός κυμαίνεται στα 400 ευρώ.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας, το εθνικιστικό και ξενόφοβο κόμμα «Ατάκα» και το κεντρώο κόμμα «Βουλγαρία για τους Πολίτες» της πρώην Ευρωπαίας επιτρόπου Μεγκλένας Κούνεβα, αναμένεται να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 4% και να κατορθώσουν να αντιπροσωπευθούν στο Κοινοβούλιο.
Συνολικά οι 6.9 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 36 κόμματα ωστόσο η προσέλευση στις κάλπες εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ακόμη και κάτω του 50%. Η Βουλγαρία οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές μετά τις διαδηλώσεις του περασμένου χειμώνα κατά της φτώχειας, της διαφθοράς και των τιμολογίων του ρεύματος που προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης Μπορίσοφ και την προκήρυξη εκλογών δύο μήνες πριν τον αρχικό προγραμματισμό.
Μεγάλος αριθμός παρατηρητών του ΟΑΣΕ επιβλέπει την εκλογική καθώς διατυπώθηκαν ανησυχίες για απόπειρα νοθείας.Η εισαγγελία της Σόφιας ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε 350.000 ύποπτων ψηφοδελτίων, τα οποία είχαν τυπωθεί στο τυπογραφείο που η κυβέρνηση είχε παραγγείλει την εκτύπωση όλου του υλικού για τη διεξαγωγή των εκλογών ενώ στο φως της δημοσιότητας ήρθαν και περιστατικά που αφορούν εξαγορά ψήφων πολιτών.
(Πηγή: Reuters, BBC, ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου