Κυριακή 12 Μαΐου 2013

G7: Να ολοκληρωθούν οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις

Την προώθηση μέτρων για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών συμφώνησαν οι υπουργοί οικονομικών του G7 στο Λονδίνο, σε συνεδρίαση όπου κυριάρχησε η ευρωπαϊκή λιτότητα και η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας. 
Αναφορικά με τη διαμάχη για τη λιτότητα, ο βρετανός υπουργός οικονομικών Τζώρτζ Όσμπορν τόνισε ότι υπάρχουν μικρότερες διαφωνίες σε σχέση με την κοινή αντίληψη, όσον αφορά στο εάν οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να επικεντρωθούν σε μείωση δαπανών ή σε μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη.

 
Υπερ της χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας τάσσονται η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και η Ρώμη, ενώ η Γερμανία, η Βρετανία και ο Καναδάς θεωρούν ότι είναι μεγάλο λάθος. 

"Όλοι είμαστε ξεκάθαροι ότι απαιτείται να υπάρχει αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σύγκλιση. Συμφωνήσαμε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία", τόνισε ο βρετανός.  

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη δεν αποτελεί, πλέον, τον βασικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, υπογράμμισε δε ότι αντίθετα δημιουργείται κίνδυνος γιαυτήν, εφόσον η ρευστότητα στις αγορές ξεπερνά ένα όριο. 


Ο Τζωρτζ Όσμπορν τόνισε ότι η σύνοδος επικεντρώθηκε στις ανολοκλήρωτες τραπεζικές μεταρρυθμίσεις. "Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε ομαλά το έργο μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι καμία τράπεζα δεν είναι υπερβολικά μεγάλη για να κλείσει", σημείωσε ο βρετανός ΥΠΟΙΚ. 

"Πρέπει να θεσπίσουμε πλαίσια που θα διαχειρίζονται τις προβληματικές τράπεζες και θα προστατεύουν τους φορολογούμενους, και θα πρέπει να το κάνουμε με παγκόσμια συντονισμένο τρόπο", σημείωσε ο κ. Όσμπορν. 

Στη σύνοδο, ασκήθηκαν πιέσεις στον γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δώσει περισσότερη στήριξη στην τραπεζική ένωση της ευρωζώνης. Ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες του Βερολίνου ότι ενδέχεται να απαιτηθεί να καταβάλλει υπέρογκα ποσά για μελλοντικές διασώσεις.  

Εν τω μεταξύ, όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις των επτά κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, έτσι και σε αυτή, στο επίκεντρο τέθηκε και η Ιαπωνία, για τη στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας μέσω αθρόου τυπώματος χρήματος, που έχει οδηγήσει σημαντικά χαμηλότερα το γεν. 

Ο βρετανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η G7 επανέλαβε πως η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει σε εγχώριες ανησυχίες και όχι στη χειραγώγηση των ισοτιμιών.  

Ο Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε επισταμένως στις "πολλές επαφές που έγιναν με την ιαπωνική αντιπροσωπεία", στην οποία όπως είπε επεστήθη προσοχή σε ό,τι αφορά την ακολουθούμενη, από το Τόκιο, χαλαρή νομισματική πολιτική

Η πολιτική αυτή ως απτό αποτέλεσμά της έχει, το ιαπωνικό γεν να υποχωρεί αλλεπάλληλα στις συναλλαγματικές αγορές, ζημιώνοντας όμως τις εξαγωγές τρίτων κρατών από περιοχές εκτός των ασιατικών συνόρων, τόνισε στις ίδιες δηλώσεις του ο Σόιμπλε. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν επανέλαβε ότι με άσκηση αποκλειστικώς νομισματικής πολιτικής τα δομικά προβλήματα των οικονομιών ωστόσο δεν επιλύονται, ενώ παράλληλα τάχθηκε σαφώς, έχοντας γνώμονα την οριστική σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, υπέρ καταληκτικής διορίας στην παρούσα περίοδο των χαμηλών παρεμβατικών επιτοκίων, τα οποία αποφασίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. 


ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/776515/ArticleNewsWorld.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου