Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Οι Τόρις... μάτωσαν στις τοπικές εκλογές

Σε «αγκάθι» για τους Βρετανούς Συντηρητικούς εξελίσσεται ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, που σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ενίσχυσε τη θέση του στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες σε Σκοτία, Ουαλία και Αγγλία.

Winner: Emma Lewell-Buck of the Labour Party speaks after winning the byelection

Το Εργατικό Κόμμα εκτιμάται ότι βγαίνει ενισχυμένο σε σχέση με το 2008, γεγονός που πλήττει ακόμη περισσότερο τους Τόρις, οι οποίοι παραδέχτηκαν εμμέσως ότι η χθεσινή ψήφος ήταν διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση... Οι κάλπες αυτές συνήθως αποτελούν βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές του 2015 και παίζουν ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική του Λονδίνου. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο ήδη εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, διαβρώνει τη δεξιά πτέρυγα των Τόρις, η οποία παραδοσιακά εκπροσωπούσε τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές.
Κρίση

Ο Φάρατζ έχει καταφέρει να κερδίσει πόντους όλο το διάστημα της ευρωπαϊκής κρίσης, καταγγέλλοντας τη γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ και είχε κάνει «σημαία» του την περίπτωση της Ελλάδας, την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «θυματοποίησαν» Βερολίνο και Βρυξέλλες. Η πίεση που ασκεί το UKIP στο Συντηρητικό Κόμμα είναι ένας από τους λόγους που έχουν οδηγήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον στην επανεξέταση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ, που θα διέπεται από ένα σωρό εξαιρέσεις για το Λονδίνο. Εξάλλου ο Κάμερον έχει αναλάβει τη δέσμευση να διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου