Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Διαφωνία στο Σ.Α για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία

Την επιτόπια παρουσία αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στο έδαφός της, ώστε ο διεθνής οργανισμός να συνειδητοποιήσει το μεγάλο βάρος που επωμίζεται η Ιορδανία, από τις εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, ζήτησε το επίσημο Αμάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά η Ρωσία και η Κίνα αντιτάχθηκαν, ανέφεραν διπλωμάτες.
«Ασφυξία» λόγω προσφύγων στην Ιορδανία
Ο ιορδανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, πρίγκιπας Ζεϊντ αλ-Χουσείν, ζήτησε βοήθεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατ’ επέκταση από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση αυτού του «συντριπτικού βάρους», αλλά δεν έτυχε ανταπόκρισης. Κατά την έξοδο του από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρέσβης της Ιορδανίας ανέφερε ότι η διεθνής βοήθεια είναι «ανεπαρκής» και υποστήριξε ότι η εισροή των προσφύγων είναι «μια απειλή για τη σταθερότητα στη χώρα του».

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζήτησαν την Πέμπτη το ενδεχόμενο αποστολής μιας αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί τα στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, δήλωσε ο πρέσβης του Τόγκο στον ΟΗΕ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας το Μάιο.

Όπως ανέφερε ένας άλλος διπλωμάτης, η Ρωσία και η Κίνα «προσπάθησαν να τορπιλίσουν την ιδέα». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είπε ο διπλωμάτης, η Ρωσία πρότεινε μια αντιπροσωπεία να επισκεφθεί επίσης και τα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που απορρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία έθεσε επίσης το ερώτημα κατά πόσον το Σ.Α. θα πρέπει επίσης να μεταβεί στο Λίβανο και την Τουρκία, δύο χώρες που επίσης φιλοξενούν πολλούς Σύριους πρόσφυγες.

Η Ιορδανία είπε ότι φιλοξενεί περισσότερους από 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναμένει ότι ο αριθμός τους θα φτάσει το1,2 εκατομμύρια στο τέλος του 2013, που ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Ιορδανίας.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου