Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ευχολόγια και διασκέψεις για τη Συρία

Καθώς εντείνονται οι μάχες στην στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσέιρ της Συρίας, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα καταδικάζει την συνδρομή ξένων μαχητών στις κυβερνητικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα η απόφαση για άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Συρία προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και κλιμακωτές αντιδράσεις, τη στιγμή μάλιστα που Μόσχα και Ουάσιγκτον προσπαθούν να διοργανώσουν διεθνή διάσκεψη με θέμα τον τερματισμό της διένεξης.
Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία φτάνει στη Συρία (Reuters)Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία φτάνει στη Συρία (Reuters)
Διχασμός όμως επικρατεί και στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί  ποιος θα τους εκπροσωπήσει εάν πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για την ειρήνευση στη Συρία. Ήδη το κίνημα για την επανάσταση κατηγόρησε το συνασπισμό της αντιπολίτευσης ότι έχει αποτύχει.
Η επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι προειδοποίησε ότι η βία έχει αγγίξει "τρομακτικές διαστάσεις" και πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί ψήφισμα από τον Οργανισμό που θα ζητά να υπάρξει πρόσβαση στη Συρία σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ αναμένεται να καταδικάσει την παρουσία μαχητών της Χεζμπολάχ από το Λίβανο, οι οποίοι συνδράμουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στη μάχη κατά των ανταρτών. Στόχος είναι να τερματιστούν οι συγκρούσεις γύρω από την πόλη Κουσέιρ όπου εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πολίτες. Δυστυχώς όμως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν είναι δεσμευτικές και μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις ή την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης.
Την ίδια ώρα, και η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει την συνάντηση Φίλων της Συρίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 40 χώρες.
Η πολιτική αντιπαράθεση καλά κρατεί και για το ζήτημα του εξοπλισμού των αντιμαχόμενων πλευρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση-παρά την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τους αντάρτες- διαβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει άμεσα όπλα αλλά ήθελε να δώσει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Άσαντ ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία. Η απόφαση αυτή όμως προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας που ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει συμβόλαιο που είχε με την κυβέρνηση της Συρίας για τηνπαροχή αμυντικών πυραύλων τύπου S-300 ενώ το Ισραήλ χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως μια επιπλέον απειλή για την ασφάλειά του.
(Πηγή:Reuters) 
Δ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου