Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ντάνιελ Λεμπ : Ο Μεγιστάνας που Επενδύει στο Ελληνικό Πετρελαϊκό Στόρι

Οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει στην Ελλάδα ο κλάδος της ενέργειας και των υδρογονονανθράκων ειδικότερα, αποτέλεσε το δέλεαρ για τον μεγιστάνα Ντάνιελ Λεμπ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Τhird Point, ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου στις ΗΠΑ με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 13 δισ. δολαρίων. Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόσωπο έγκειται στο ότι δεν δείχνει την προτίμησή του στη χώρα μας πρώτη φορά. Πέρυσι κατά την καλοκαιρινή περίοδο ο Ντάνιελ Λεμπ είχε στραφεί στα υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα, αποκομίζοντας σε υπεραξίες περισσότερα από 500 εκατ. δολ., ενώ είχε εμπλοκή και στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ.
Μόλις στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε η μεγάλη του επένδυση με 60 εκατ. δολάρια, διαμέσου του νεοσύστατου φορέα με την επωνυμία Third Point Hellenic Recovery Fund, τα οποία διοχετεύονται στην Energean Oil & Gas. Η τελευταία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της περιοχής Πρίνου/ Καβάλας και εξασφαλίζει συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η συμμετοχή αυτή στόχο έχει να στηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα τεσσάρων γεωτρήσεων της Energean Οil & Gas, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες και μέχρι το τέλος του χρόνου η ημερήσια παραγωγή στο υπάρχον κοίτασμα του Πρίνου να διπλασιαστεί στα 4.000 βαρέλια ημερησίως. Αναφορικά με το 2014, έχει σχεδιαστεί η έναρξη του σχεδίου ανάπτυξης του «Πεδίου Εψιλον» ενός κοιτάσματος-δορυφόρου του Πρίνου, του οποίου η παραγωγική δυνατότητα εκτιμάται σε 32 εκατ. βαρέλια. Η υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου απαιτεί την τοποθέτηση μη επανδρωμένης πλατφόρμας, συνδεδεμένης με τις υφιστάμενες κύριες εγκαταστάσεις της Κavala Oil, η οποία είναι θυγατρική της Energean Oil & Gas. Συν τοις άλλοις, η Energean εξετάζει το ενδεχόμενο νέου ερευνητικού προγράμματος σε ελεύθερες περιοχές της χώρας και παράλληλα συμμετέχει στη διαδικασία Open Door για τις τρεις ερευνητικές περιοχές της Δ. Ελλάδας, δηλαδή τον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
Ο Ντάνιελ Λεμπ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία. «Είναι σημαντικό ότι το ξεκίνημα των επενδύσεων του Third Point Hellenic Recovery Fund υλοποιείται με μία εταιρεία υψηλών προοπτικών και προδιαγραφών, όπως η Energean», υπογράμμισε. «Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς έρευνας και παραγωγής υδρογοναναθράκων θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ η Energean ως η μοναδική ανάδοχος αδειών παραγωγής και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στη χώρα, έχει σημαντικό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση αντίστοιχων ευκαιριών».

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής θα μπορούσε να έχει και το παρωνύμιο «φόβος και τρόμος των διοικητικών συμβουλίων» εξαιτίας του ακτιβισμού του υπό την ιδιότητα του μετόχου. Επιπλέον, προέβη στην επισήμανση ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη με την Energean μας κάνει συμμέτοχους σε ένα μοναδικό ελληνικό success story».
Bέβαια, αυτή η αισιοδοξία δεν γεννήθηκε ξαφνικά, αλλά τη διαμόρφωσαν συγκεκριμένοι παράγοντες: πρώτον, ότι από τον Νοέμβριο του 2012 βελτιώθηκαν σημαντικά οι προοπτικές παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αμβλύνθηκαν οι φόβοι για διάσπαση της τελευταίας, δεύτερον, ότι η παλαιά σύμβαση της Kavala Oil εναρμονίστηκε με τον νέο νόμο περί παραχώρησης εκμεταλλεύσεων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και τρίτον, ότι συγκροτήθηκε το Third Point Hellenic Recovery Fund, το οποίο και πληρούσε τους αναγκαίους κανόνες ρευστότητας του μητρικού fund Τhird Point, ώστε να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ελληνική Energean Oil & Gas o Nτάνιελ Λεμπ προχωρούσε σε άλλη μία τοποθέτηση. Με κεφάλαια 1,1 δισ. δολαρίων εξασφάλισε μερίδιο 6,4% στην ιαπωνική Sony, ενώ παράλληλα πρότεινε στη διοίκησή της να πωλήσει το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου και με τα έσοδα να μπορέσει να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στην παραγωγή ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών. Σε μία ευγενική επιστολή του, την οποία απηύθυνε στον επικεφαλής της εταιρείας Καζούο Χιράι, ο κ. Λεμπ σε πνεύμα συνεργασίας αλλά και με αποφασιστικότητα -πέραν των προτάσεών του- προσέθεσε ότι με χαρά θα δεχόταν μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο, προσφέροντας στη Sony αξιόπιστες συμβουλές στη στρατηγική και την τοποθέτηση κεφαλαίων.
Η μέθοδος των επιστολών έχει αποδειχθεί ακαταμάχητο εργαλείο «μετοχικού ακτιβισμού», με το οποίο ο Ντάνιελ Λεμπ έχει εκδιώξει στελέχη κολοσσών όπως της Yahoo!, καταλαμβάνοντας παράλληλα θέσεις στο διοικητικό τους συμβούλιο.
50 εκατ. δολάρια από τα Herbalife
Ο 51χρονος Ντάνιελ Λεμπ διατηρεί μετοχές σε κορυφαίες εταιρείες, όπως η Yahoo!, η Virgin Μedia και η Μorgan Stanley. Την προηγούμενη εβδομάδα τα έσοδα από τις μακροπρόθεσμες θέσεις του στον όμιλο συμπληρωμάτων διατροφής Herbalife του απέφεραν κέρδη 50 εκατ. δολ. και έγινε πρωτοσέλιδο. Η σχέση του με την Υahoo!, πάντως, είναι εμβληματική της δράσης του ως μετόχου-ακτιβιστή. Με τη μέθοδο των δημοσίων επιστολών και σε συνεργασία με τρεις ακόμα μεγαλομετόχους της Yahoo! και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη αμερικανικών κολοσσών έφεραν στη δημοσιότητα την υπόθεση του διευθύνοντος συμβούλου της, Σκοτ Τόμσον, ο οποίος ψευδώς είχε δηλώσει πριν από την πρόσληψή του ότι είχε στην κατοχή του πτυχίο Πληροφορικής. Ο Τόμσον παραιτήθηκε και οι τέσσερις ακτιβιστές έλαβαν θέση στο Δ.Σ. της Yahoo!. Το Third Point συγκροτήθηκε από τον Ντάνιελ Λεμπ το 1995, έχοντας στο παρελθόν εργαστεί στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Warburg Pincus και στη Citicorp. Σπούδασε οικονομικά στο Κολούμπια. Ο πατέρας του ήταν συνεταίρος σε νομικό όμιλο, η μητέρα του ιστορικός, ενώ η θεία του Ρουθ Χάντλερ ήταν εκείνη, που επινόησε την Μπάρμπι και συνίδρυσε τη Mattel.
της Κατερίνας Καπερναράκου
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18/05/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου