Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΣΑΦΑΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Πολυεθνικές στο στόχαστρο του G8

Οι πρακτικές τους είναι στα όρια του νόμου, ωστόσο, η φορολογική ηθική μεγάλων πολυεθνικών όπως η Google, η Amazon και η Starbucks που γλιτώνουν εκατομμύρια ευρώ σε φόρους με διάφορα τεχνάσματα, τις φέρνει αντιμέτωπες με τις κυβερνήσεις.
Το καυτό ζήτημα της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών θα τεθεί στην επόμενη σύνοδο του G8. Πάνω, οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ, τον Μάιο του 2012
Το καυτό ζήτημα της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών θα τεθεί στην επόμενη σύνοδο του G8. Πάνω, οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ, τον Μάιο του 2012
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο φορολογικό «σαφάρι» αναλαμβάνει η Μεγάλη Βρετανία, που δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το καυτό ζήτημα της φοροδιαφυγής από τους πολυεθνικούς κολοσσούς στην G8 που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Κομισιόν έχει επισημάνει πως η φοροδιαφυγή «κοστίζει» περίπου ένα τρισ. τον χρόνο στην ΕΕ και μάλιστα εν μέσω πολιτικής λιτότητας και αύξησης της φορολογίας για τους πολίτες. Το βρετανικό κοινοβούλιο ερευνούσε εδώ και μήνες καταγγελίες ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες είχαν καταβάλει πολύ λίγους φόρους σε σχέση με τα κέρδη που έχουν από τις πωλήσεις τους στη Μ. Βρετανία και λίγες ημέρες πριν έβγαλε... λαβράκι για την Google.
Πρώην υπάλληλος του ιντερνετικού ομίλου αποκάλυψε ότι παρότι η Google διαπραγματευόταν τα συμβόλαια για τις διαφημίσεις στο Λονδίνο και τα χρήματα πληρώνονταν σε βρετανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, η είσπραξη των εσόδων φαινόταν να γίνεται από την έδρα της εταιρείας στο Δουβλίνο, από όπου μεταφέρονταν στον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων.
Πολυεθνικές στο στόχαστρο του G8
«Τα πραγματικά θύματα είναι οι απλοί πολίτες στη Βρετανία, οι οποίοι εξαπατώνται από την Google» δήλωσε ο Μπάρνι Τζόουνς που αποκάλυψε το σχέδιο φοροδιαφυγής. «Δεν έχουν τα μέσα για να προσλάβουν λογιστές ώστε να υποκριθούν ότι κερδίζουν τα χρήματά τους στην Ιρλανδία, τις Βερμούδες ή τις βρετανικές Παρθένες νήσους. Αυτό που κάνει η Google είναι ανήθικο». Τη συγκεκριμένη πληροφορία είχε δημοσιεύσει προ μηνών το Bloomberg, όμως πλέον ο Τζόουνς υποστηρίζει ότι έχει πολλά αποδεικτικά στοιχεία στη διάθεσή του.
Ανάλογη ήταν η αντίδραση και του επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος είπε ότι «εάν όλοι αντιμετώπιζαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όπως αυτές οι επιχειρήσεις, δεν θα είχαμε σύστημα υγείας ούτε παιδεία». Σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ, η Google είχε έσοδα ύψους 11,9 δισ. στερλίνων από τη βρετανική αγορά μεταξύ του 2006 και 2011, αλλά πλήρωσε μόλις 10 εκατομμύρια σε φόρους. Μόνο το 2011 τα κέρδη από τις πωλήσεις της στη Μ. Βρετανία ήταν 4 δισ. και κατέβαλε μόνο 4,2 εκατομμύρια σε φόρους. Το αφεντικό της Google, Ερικ Σμιτ, κατέβασε αισθητά τους τόνους σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν υποστήριζε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τη φορολογική δομή της εταιρείας του και προσθέτοντας «αυτό είναι καπιταλισμός».
Σε συνέντευξή του στον «Obser-ver» ο Σμιτ, που χθες συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ισχυρίστηκε ότι περιμένει με ανυπομονησία την υλοποίηση των δεσμεύσεων της G20 για κατάρτιση νέου πλαισίου για τη φορολογία των πολυεθνικών ιντερνετικών κολοσσών. «Με δεδομένες τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, όχι μόνο στη Μ. Βρετανία αλλά και στις ΗΠΑ η διεθνής φορολογική νομοθεσία θα ωφεληθεί από μια μεταρρύθμισή της» δήλωσε ο Σμιτ.
Μετά τις εξελίξεις, αναμένεται ότι θα κληθεί εκ νέου και η Amazon να δώσει εξηγήσεις, καθώς φέρεται να κατέβαλε μόνο ένα εκατομμύριο δολάρια σε φόρους, ενώ οι πωλήσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο κυμαίνονταν μεταξύ 5,3 και 7 δισ. Η εταιρεία κατηγορείται από οργανώσεις και βουλευτές ότι «τεντώνει στα άκρα ορισμούς των φορολογικών της υποχρεώσεων» μετερχόμενη πρακτικές που περιορίζουν το φορολογικό της βάρος.
Η υπόθεση που είχε κάνει πραγματικά πάταγο, πάντως, ήταν αυτή των Starbucks, που τον Νοέμβριο του 2012 είχε αποκαλυφθεί ότι είχε πληρώσει μόνο 8,6 εκατομμύρια φόρο στη Βρετανία, για πωλήσεις ύψους 3 δισ. από το 1998.
Η αμερικανική πολυεθνική είχε ανακοινώσει στους επενδυτές της ότι οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ευρώπη τής είχαν αποφέρει κέρδη 40 εκατ. δολαρίων για το 2011, αλλά στους ισολογισμούς της οι θυγατρικές της στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία που αντιστοιχούν στο 90% των εσόδων της από την Ευρώπη, παρουσίαζαν ζημίες 60 εκατομμυρίων. Η εταιρεία αναγκάστηκε να ομολογήσει οτι χρησιμοποίησε την πολυεθνική της δομή και δεσμεύτηκε να καταβάλει φόρους 20 εκατομμυρίων στη Βρετανία το 2013 και το 2014.
Πώς αποφεύγουν το... ταμείο
Το τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικοί κολοσσοί για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία είναι απλό και επί της ουσίας αξιοποιούν στα όρια της νομιμότητας την πολυεθνική τους δομή.
Για παράδειγμα, η βρετανική θυγατρική της Starbucks πλήρωνε υψηλά τέλη ευρεσιτεχνίας στην αμερικανική μητρική εταιρεία, αγόραζε κόκκους καφέ από τη θυγατρική της στην Ολλανδία -όπου επιτρέπεται να στέλνουν σε φορολογικούς παραδείσους τα δικαιώματα που εισπράττουν χωρίς να έχουν καταβάλει τον αντίστοιχο φόρο- και χρησιμοποιούσε άλλες υπηρεσίες από το παράρτημα στην Ελβετία.
Η αμερικανική Amazon, αντίστοιχα, μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο, όπου ο βασικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι 29%, αλλά χάρη στα πνευματικά δικαιώματα ο φόρος μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο 6% και το αφορολόγητο να αγγίξει το 80%.
Η γνωστή πολυεθνική έχει συστήσει τρεις διαφορετικές εταιρείες στο Λουξεμβούργο, όπου μεταφέρει τα κέρδη από Βρετανία και ΗΠΑ. Εδώ και έξι χρόνια έχουν ξεκινήσει έρευνες για τη φορολογική ηθική της σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Λουξεμβούργο.
Η Google έχει υιοθετήσει μία αντίστοιχη πρακτική και οι συναλλαγές της εμφανίζονται να έχουν γίνει μέσω Δουβλίνου, όπου η φορολογία είναι χαμηλότερη.
Το Ιντερνετ δίνει τη δυνατότητα μεγάλος όγκος των συναλλαγών να γίνεται εκ του μακρόθεν, χωρίς να υπάρχει φυσική παρουσία, οπότε είναι πολύ ευκολότερο για τις εταιρείες που λειτουργούν μέσω Διαδικτύου να εκμεταλλευτούν τέτοιου είδους «κενά» στις νομοθεσίες κάθε χώρας.
Θυγατρικές
Σαφέστατα, οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν για παράδειγμα βρετανικές θυγατρικές και θεωρητικά καλούνται να καταβάλουν φόρους στη χώρα.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις που είναι υπό εξέταση, οι θυγατρικές εμφανίζονται να πουλάνε υπηρεσίες στην Google Ireland και την Amazon EU Sarl, οπότε ούτε ένα σεντ δεν φαίνεται να μένει στις τοπικές επιχειρήσεις.
Το θέμα έχει απασχολήσει και το G20, όπου συμφωνήθηκε ότι οι πολυεθνικές θα πρέπει να καταβάλλουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί.
Ωστόσο, οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα φορολογίας στη Βρετανία καταγγέλλουν ότι οι κυβερνήσεις κάνουν πολύ ευνοϊκές συμφωνίες για να γίνονται επενδύσεις και έτσι δίνουν το περιθώριο στις εταιρείες να αποφεύγουν την υψηλή φορολογία που ισχύει για τους ντόπιους επιχειρηματίες.
Μάλιστα η βρετανική εφορία είχε κατηγορηθεί από ομάδα πολιτών, την UK Uncut Legal Action, ότι διέγραψε παράνομα φορολογικά χρέη της Goldman Sachs.
Το δικαστήριο, ωστόσο, δικαίωσε την εφορία, που υποστήριξε ότι «οι φορολογικοί διακανονισμοί με μεγάλες επιχειρήσεις είναι κρίσιμοι για τον τρόπο που η εφορία εξασφαλίζει φορολογικά έσοδα για τη χώρα».
Πέραν της εκτενούς συζήτησης για τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων που πρόκειται να γίνει στο πλαίσιο του G20, ορισμένες χώρες έχουν αναλάβει και μονομερή δράση.
Η Ελβετία, για παράδειγμα, θέλησε να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για την Google, ενώ και η Αυστραλία επιδιώκει να καταβάλλονται μεγαλύτεροι φόροι για τις πωλήσεις που γίνονται στη χώρα.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Οι ελληνικές απώλειες από το «τρικ» της Google
Φόρους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ χάνει και η χώρα μας από την... πρακτική που ακολουθεί η Google σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σε ετήσια βάση η εταιρεία δεν πληρώνει φόρους μεγαλύτερους από 200.000 ευρώ όταν τα έσοδά της ανέρχονται σε πολύ υψηλότερα νούμερα.
Παρότι ο τζίρος της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης ανέρχεται στα επίπεδα των 6-7 εκατ. ευρώ ετησίως, εντούτοις ο πραγματικός τζίρος που πραγματοποιείται είναι σαφώς υψηλότερος, καθώς οι διαφημίσεις που προβάλλονται στις σελίδες της πληρώνονται απευθείας από τους Ελληνες πελάτες σε λογαριασμούς στην Ιρλανδία.
Οταν δηλαδή κάποιος Ελληνας πελάτης (επιχείρηση ή ιδιώτης) αγοράζει διαφήμιση από την Google, η χρέωση γίνεται από την Google Ireland Ltd στην Ιρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται μόλις στο 12,5%.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μοναδικός μέτοχος της Google Ελλάδας είναι η Google LLC, η οποία εδρεύει στον φορολογικό παράδεισο του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά στα μεγέθη της Google Ελλάς, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της, το 2012 εμφάνισε τζίρο της τάξης των 5,74 εκατ. ευρώ, EBITDA 1,37 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,094 εκατ. ευρώ.
Επί τάπητος
Πληροφορίες θέλουν το ζήτημα της φορολόγησης της Google να τέθηκε μεταξύ άλλων επί τάπητος στην τελευταία συνάντηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στην Αθήνα.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου