Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Γκρίζα η «επόμενη μέρα» στην Τουρκία

Εναρμονισμένη με την περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα ξημέρωσε στην Κωνσταντινούπολη η «επόμενη ημέρα» από την άγρια καταστολή των διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Ταξίμ. Κάτω από τη δυνατή βροχή, μόνο οι περαστικοί που βιάζονταν να πάνε στις δουλειές τους κυκλοφορούσαν ανάμεσα στα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, που περιφρουρούσαν την περιοχή. Τα ασθενοφόρα παρέμεναν σταθμευμένα για την περίπτωση που θα αναζωπυρώνονταν οι ταραχές, ενώ οι μπουλντόζες συνέχιζαν να σαρώνουν τα υπολείμματα των οδοφραγμάτων, εκτός από το μεγάλο οδόφραγμα μπροστά στο πάρκο Γκεζί. Πίσω από αυτό, με τους σωρούς των καμένων αυτοκινήτων να φράζουν την είσοδο, είχαν οχυρωθεί λίγες εκατοντάδες ακτιβιστές, παλεύοντας να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσαν στις σκηνές και τις εγκαταστάσεις τους οι επιδρομές της αστυνομίας και, σαν να μην έφταναν αυτές, ο δαιμονισμένος αέρας που έπνεε νωρίς χθες το πρωί.
Είχε προηγηθεί μια άγρια νύχτα, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και αστυνομίας συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Οχι μόνο η πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί, αλλά και όλοι οι δρόμοι και τα σοκάκια που κατηφορίζουν προς το Πέρα και τον Κεράτιο ή ανηφορίζουν προς το Σισλί είχαν γίνει πεδίο μάχης, με τα δακρυγόνα και τις κροτίδες της αστυνομίας να διασταυρώνονται με τις πέτρες, τις βόμβες μολότοφ και τα βεγγαλικά των πιο σκληρών πυρήνων των διαδηλωτών. Πανδαιμόνιο επικρατούσε στα αυτοσχέδια ιατρεία που είχε στήσει μέσα στο πάρκο η «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ», το κεντρικό συντονιστικό των διαδηλωτών. Ηδη, από το προηγούμενο μεσημέρι σε καθένα μας που έμπαινε στο πάρκο έγραφαν με μαρκαδόρο στο χέρι του την ομάδα αίματος, ώστε να τη γνωρίζουν οι γιατροί και οι νοσοκόμοι σε περίπτωση ανάγκης. Δεκάδες άνθρωποι διακομίστηκαν εδώ, αρκετοί με ανοιγμένα κεφάλια λόγω της εκτόξευσης δακρυγόνων στο ψαχνό, από πολύ κοντινή απόσταση. Είναι θέμα τύχης που δεν θρηνήσαμε θύματα από τη βραδινή επιδρομή της αστυνομίας σε ένα τόσο πυκνό πλήθος - όπως είχε γίνει την Πρωτομαγιά του 1997 στην ίδια πλατεία, όταν δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους.


Αργά τη νύχτα, κι αφού η αστυνομία είχε θέσει υπό τον έλεγχό της την πλατεία, εμφανίστηκε ο κυβερνήτης Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού, για να προειδοποιήσει τους διαδηλωτές που επιμένουν στην κατάληψη του πάρκου Γκεζί ότι «βρίσκονται, με δική τους ευθύνη, σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή» και να καλέσει τους γονείς των διαδηλωτών να μαζέψουν τα παιδιά τους στα σπίτια τους. Οσο για τον Ερντογάν, συναντήθηκε χθες το απόγευμα στην Αγκυρα με έντεκα υποτιθέμενους «μεσολαβητές», κυρίως καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και φοιτητές δικής του επιλογής, οι οποίοι ουδόλως εκπροσωπούν τους διαδηλωτές. Μετά την αστυνομική επιδρομή, ο επικεφαλής της τουρκικής Greenpeace, ο οποίος είχε προσκληθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ανακοίνωσε ότι δεν θα προσερχόταν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προηγηθέντα. Eν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε τοπικό δημοψήφισμα την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί.

TOY Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου