Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Προβάδισμα Ροχανί στις προεδρικές εκλογές του Ιράν

Προβάδισμα Ροχανί δείχνουν τα τελευταία αποτελέσματα από τις κάλπες στο Ιράν. Σύμφωνα με το Reuters, οι ψήφοι έχουν κατανεμηθεί περίπου ως εξής:
Χασάν Ροχανί: 3.219.233
Μπακέρ Καλιμπάφ: 1.095.671
Σαΐντ Τζαλίλι: 868.301
Μόχσεν Ρεζάι: 708.941
Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί: 412.941
Μοχάμαντ Γκαραζί: 82.141
Συνολικά ψήφισαν: 6.387.317 άτομα


Οι εκλογικές κάλπες στο Ιράν, έκλεισαν το βράδυ της Πρασκευής μετά από παράταση τεσσάρων ωρών σε όλη τη χώρα και πέντε ώρες παράταση στην Τεχεράνη, καθώς οι ψηφοφόροι ήταν περισσότεροι από το αναμενόμενο.

Εκατομμύρια Ιρανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες με τον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να ενθαρρύνει σε μαζική προσέλευση, για να αποδείξουν το εξωπραγματικό των αμερικανικών ισχυρισμών περί αμφιλεγόμενου χαρακτήρα των εκλογών.

«Άκουσα πρόσφατα ότι κάποιος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είπε πως ‘δεν αποδεχόμαστε τις εκλογές στο Ιράν’. Δεν δίνουμε δεκάρα» δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Αν και οι έξι υποψήφιοι θεωρούνται ως συντηρητικοί, ένας εξ αυτών, ο Χασάν Ροχανί, έχει δείξει διάθεση προσέγγισης προς τους μεταρρυθμιστές. Ο Ροχανί, όπως αναφέρει το BBC, μιλά για ανάγκη επαναπροσέγγισης προς τη Δύση, ενώ έχει υποσχεθεί απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και μεταρρυθμίσεις στα ΜΜΕ. Ο Ροχανί είχε την υποστήριξη των πρώην προέδρων Μοχαμάντ Χαταμί και Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, ενώ απέναντί του βρέθηκαν σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι όπως ο Σαΐντ Τζαλίλι και ο Μπακέρ Καλιμπάφ.

Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν μεταξύ έξι προσώπων, ήταν οι πρώτες για πρόεδρο κυβέρνησης μετά την ψηφοφορία του 2009, που πυροδότησε μήνες πολιτικής αναταραχής στην Ισλαμική Δημοκρατία.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου