Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Προς συμφωνία για την Κεσόνγκ Β. και Ν. Κορέα

Διατεθειμένες φαίνονται η Βόρεια και η Νότια Κορέα να αρχίσουν συνομιλίες για την κοινή βιομηχανική ζώνη της Κεσόνγκ, η οποία έκλεισε τον Απρίλιο, όταν κορυφώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Στα όρια της βιομηχανικής ζώνης Κεσόνγκ. Φωτογραφία: REUTERS/Park Se-Yon/News1Στα όρια της βιομηχανικής ζώνης Κεσόνγκ. Φωτογραφία: REUTERS/Park Se-Yon/News1
Η Νότια Κορέα αποδέχθηκε την πρόταση της Βόρειας Κορέας για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για θέματα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενοποίησης αναφέρεται πως η νοτιοκορεατική κυβέρνηση "αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα". Διευκρινίζεται ότι ο τόπος και ο χρόνος των συνομιλιών θα ανακοινωθούν αργότερα.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα την Πέμπτη, από την Επιτροπή του Βορρά για την ειρηνική επανένωση της Κορέας, που είναι επιφορτισμένη με τις σχέσεις με τη Σεούλ, προτείνεται η έναρξη επίσημων συνομιλιών, για εμπορικά σχέδια και κυρίως για την επαναλειοτυργία της βιομηχανικής ζώνης του Κεσόνγκ και την επανένωση των οικογενειών που χωρίσθηκαν στο τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953.
Η Πιονγκγιάνγκ δηλώνει έτοιμη να συζητήσει το θέμα της βιομηχανικής ζώνης του Κεσόνγκ, όπου εργάζονταν 50.000 βορειοκορεάτες εργάτες και εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων της Νότιας Κορέας. Η λειτουργία του, κρίσιμη για την εισροή ξένου συναλλάγματος στη Βόρεια Κορέα, διεκόπη στις αρχές Απριλίου από την Πιονγκγιάνγκ, όταν η ηγεσία της Βόρειας Κορέας κλιμάκωνε την ένταση στις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ έπειτα από την τρίτη της πυρηνική δοκιμή τον Φεβρουάριο που συνοδεύθηκε από τη διατύπωση στρατιωτικών απειλών.
Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ θα αποκαταστήσει σημαντικούς επικοινωνιακούς διαύλους εάν η Νότια Κορέα δεχθεί την πρόταση για συνομιλίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να πάρει πίσω μέτρα που έχει λάβει από τον Μάρτιο οπότε άρχισε η επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
"Ο τόπος και η ημερομηνία των συνομιλιών μπορούν να οριστούν σύμφωνα με την επιθυμία της Νότιας Κορέας", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή της Βόρειας Κορέας για την ειρηνική επανένωση της Κορέας (CPRK), η οποία είναι αρμόδια για τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα.
Η βιομηχανική ζώνη Κεσόνγκ, βρίσκεται μέσα στη Βόρεια Κορέα και αποτελεί βασική πηγή εσόδων για την Πιονγκ Γιανγκ.
newsroom enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου