Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ομπάμα: Σας παρακολουθούμε, δεν σας ακούμε

Για πρώτη φορά αφότου έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις επικοινωνίες των πολιτών μέσω τηλεφώνων και διαδικτύου, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι κανείς δεν ακούει τις τηλεφωνικές συνομιλίες των αμερικανών πολιτών. Είπε μάλιστα ότι τα σχετικά προγράμματα παρακολούθησης τηρούν την ισορροπία μεταξύ της προστασίας των αμερικανών από ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα και της διασφάλισης της ιδιωτικότητάς τους. Ανησυχία για τις παρακολουθήσεις εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Σίλικον Βάλεϊ ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι τα προγράμματα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο καθώς και ότι οι παρακολουθήσεις των κινήσεων μέσω Διαδικτύου αφορούν ξένους και όχι αμερικανούς πολίτες. Ο Μπαράκ Ομπάμα συμπλήρωσε ότι αφότου ανέλαβε την προεδρία αύξησε ορισμένες από τις ασφαλιστικές δικλείδες του προγράμματος παρακολούθησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει ώστε επί διακυβέρνησής του να σταματήσουν οι τρομοκρατικές πράξεις.
 
Την Πέμπτη, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία Πρίσμα (PRISM) συλλέγει πληροφορίες που αφορούν μη αμερικανούς, οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ηνωμένων πολιτειών και ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολίτες εντός ΗΠΑ. 
 
Προηγήθηκε η αποκάλυψη από την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ ότι οι ομοσπονδιακές αρχές παρακολουθούν τους διακομιστές πολλών μεγάλων εταιρειών, όπως των Google, Apple και Facebook, με σκοπό να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα αρχεία που θα επιτρέπουν στους αναλυτές να εντοπίζουν τις κινήσεις και τις επαφές των προσώπων που τους ενδιαφέρουν αλλά και το δημοσίευμα της βρετανικής Γκάρντιαν ότι δικαστήριο έδωσε μυστική εντολή στην τηλεφωνική εταιρεία Verizon να παραδίδει στοιχεία από τις κλήσεις των πελατών της.
 
Ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Ένωση
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ανησυχία για τις αποκαλύψεις και σκοπεύει να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να της παράσχει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή."Φυσικά ανησυχούμε για τις πιθανές συνέπειες για την ιδιωτική ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και θα επικοινωνήσουμε με τους αμερικανούς ομολόγους μας για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες", δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
 
(Πηγή:BBC, Al Jazeera, AMΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου