Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Τα hedge funds βγήκαν για ψώνια σε μετοχές και ομόλογα

Τα επιθετικής στρατηγικής επενδυτικά κεφάλαια δίνουν πλέον τον τόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο, σταδιακά όμως οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές επανέρχονται στο προσκήνιο


Πρόκειται για επανάληψη ενός έργου που έχει «προβληθεί» ξανά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο: Τα επενδυτικά κεφάλαια που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν ρίσκο προχωρούν σε τοποθετήσεις όταν όλοι τις αποφεύγουν, καρπώνονται τεράστιες υπεραξίες και μετά... έρχεται το «ιππικό». Η τεράστια άνοδος της τότε Σοφοκλέους στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 είχε προετοιμαστεί από funds που πόνταραν στις προοπτικές της τότε αναδυόμενης χρηματιστηριακής αγοράς. Εν όψει της εισόδου της χώρας στη νομισματική ένωση, τη σκυτάλη παρέλαβαν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, αμοιβαία κεφάλαια και pension funds, πολλοί από τους οποίους παραμένουν -αν και όχι στον ίδιο βαθμό- μέχρι και σήμερα μέτοχοι σε ελληνικές εισηγμένες.


Η κατάρρευση των αποτιμήσεων στη Λεωφόρο Αθηνών την περίοδο 2007-2012 δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να στηθεί εκ νέου το ίδιο σκηνικό. Η ανάκαμψη της αγοράς το περσινό καλοκαίρι, σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, τροφοδοτήθηκε από υψηλού ρίσκου επενδυτικά κεφάλαια, που θεώρησαν ότι η υποχώρηση των μετοχών στο Χ.Α. αλλά και των ελληνικών ομολόγων δημιουργούσε μια άνευ προηγουμένου επενδυτική ευκαιρία. Third Point, Strategic Initiatives, Adelante Asset Management, Baupost Group, Greylock Capital, Dromeus Capital είναι μερικά μόνον από τα hedge funds που στοιχημάτισαν υπέρ της αλλαγής κλίματος, όταν οι περισσότεροι υιοθετούσαν τα πιο δυσοίωνα σενάρια για την ελληνική οικονομία. Αποτέλεσμα; Ο τετραπλασιασμός των τιμών των ομολόγων σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Στροφή 180 μοιρών
Αίφνης, οι «δεινόσαυροι» των αγορών, ακόμα και η Citi, που μέχρι πρότινος επέμενε στις προβλέψεις της περί Grexit έως το 2014, άλλαξαν ρότα. Στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η Nomura υπερθεματίζει για την ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων, αναφέροντας ότι παραμένει αγοραστής για τους επόμενους τρεις μήνες, στοχεύοντας πλέον σε τιμές κοντά στο 60%, αυτήν τη φορά για τις λήξεις της περιόδου 2029-2035. Η Morgan Stanley πρότεινε στους πελάτες της να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ενώ η Exotix αναβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα σε «Ηοld» από «Sell» την προηγούμενη εβδομάδα.

Την αλλαγή αυτή έσπευσαν να αξιοποιήσουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις, με τις ομολογιακές εκδόσεις να διαδέχονται η μια την άλλη και να καλύπτονται με σχετική ευχέρεια, καθώς η στάση των αγορών απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται αργά, αλλά σταθερά. Τον δρόμο που άνοιξε στις αρχές ίου έτους ο ΟΤΕ ακολούθησαν οι Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια και Frigoglass και έπονται εταιρείες όπως η Intralot κ.ά.

Την ίδια στιγμή, η Λεωφόρος Αθηνών δεν μένει αμέτοχη. «Η άνοδος της αγοράς μέχρι πρότινος ήταν αυτοτροφοδοτούμενη, με την έννοια ότι διαχειριστές που έχασαν το ράλι των ομολόγων έσπευσαν να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές, οδηγώντας το Χ.Α. σε προ διετίας επίπεδα τιμών μέσα σε λίγους μήνες», αναφέρει στο «Κ» έμπειρο στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας. Πράγματι, funds όπως το Silchester International Investors (με έδρα το Λονδίνο), το Causeway Capital Management (με έδρα το Λος Άντζελες και υπό διαχείριση κεφάλαια 11 δισ. δολαρίων) ή το Tradewinds Investments (επίσης με έδρα την Καλιφόρνια), που αποτέλεσαν την «εμπροσθοφυλακή» των τοποθετήσεων από το εξωτερικό στο ελληνικό ταμπλό, άρχισαν να διαδέχονται μεγαλύτερου μεγέθους επενδυτικά κεφάλαια.

Έντονο ενδιαφέρον
Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον ξένων επιθετικών επενδυτικών κεφαλαίων (hedge funds) και επενδυτικών εταιρειών για μετοχικές αξίες δείχνει να αυξάνεται διαρκώς, παρά την υψηλή μεταβλητότητα που καταγράφεται στην αγορά.

Στελέχη του εγχώριου χρηματοοικονομικού κλάδου κάνουν λόγο για το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον κεφαλαίων από το εξωτερικό να ενημερωθούν για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και για τους στόχους που έχουν τεθεί αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτό αποτυπώνεται στο επενδυτικό forum της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Morgan Stanley και της Axia Ventures.

Παράλληλα, υπάρχει έντονη ζήτηση να πραγματοποιηθούν ανάλογες διοργανώσεις και επί ελληνικού εδάφους. Ήδη μεγάλη ιδιωτική τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία προγραμματισμού συνάντησης των εκπροσώπων 20 μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων και hedge funds με τους επικεφαλής ελληνικών εταιρειών εντός του Ιουνίου.



Οι παίκτες
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το α΄ τετράμηνο του 2013 η εισροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθε σε 258 εκατ. ευρώ, έναντι εκροής 67 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2012. Στην παρούσα φάση, πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της κινητικότητας που καταγράφεται στο ταμπλό μπορεί σε επίπεδο συναλλαγών να αφορά ονόματα όπως η Citi, η J.P. Morgan, η Merill Lynch, η Societe Generale, η Deutsche Bank και η Goldman Sachs, μέσω των prop desks τους, ωστόσο τα hedge funds δεν μένουν αμέτοχα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που μεταφέρουν traders χρηματιστηριακών εταιρειών στο «Κ», πολύ μεγάλο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται τώρα στο X.A. αφορά βραχυπρόθεσμο trading από τα hedge funds. Ορισμένα από τα κεφάλαια αυτά, ωστόσο, δείχνουν διατεθειμένα να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν ονόματα όπως τα Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus.

Παράλληλα, η αγορά ετοιμάζεται για δύο ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις: τις επόμενες κινήσεις του Hellenic Recovery Fund, του επενδυτικού κεφαλαίου που συνέστησε η Third Point για την υλοποίηση επενδυτικών τοποθετήσεων αποκλειστικά σε εγχώρια assets, και του επίσης ελληνικού προσανατολισμού fund που θα δημιουργήσει η Morgan Stanley (ενδεχομένως, θα πρόκειται για ένα closed-end fund ή για ένα ETF που θα διαπραγματεύεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τα κεφάλαιά του να προέρχονται από ξένους επενδυτές).

Μπαράζ θετικών σχολίων και εκθέσεων από διεθνείς οίκους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ελληνικές μετοχές εξακολουθεί να «διαφημίζει» το εγχείρημα δημοσιονομικής ανάνηψης και να συμβάλλει στη μεταστροφή του κλίματος για την Ελλάδα.

Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, με τελευταία και τη Citigroup, που «απέσυρε» τις εκτιμήσεις της για Grexit, συστήνουν άμεσα και έμμεσα στους πελάτες τους αγορές ελληνικών ομολόγων, ενώ οι εισροές των περίπου 260 εκατ. ευρώ από ξένους επενδυτές φέτος στο Χ.Α. πιστοποιούν ότι ξένα funds εξακολουθούν να ποντάρουν στις ελληνικές μετοχές, θεωρώντας ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου.

Παρ΄ όλα αυτά, οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις των περισσότερων ξένων αναλυτών δεν έχουν μεταβληθεί ακόμη σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς η θεμελιώδης εικόνα πολλών μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει προβληματική, ενώ βασική πηγή αναβαθμίσεων εξακολουθεί να είναι η μείωση του ρίσκου χώρας.

Η Morgan Stanley αύξησε για τρίτη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 7,70 ευρώ, με την αιτιολογία ότι μειώνεται το ρίσκο χώρας, υποβαθμίζοντας όμως σε «Equalweight», από «Overweight», τη σύστασή της. Αντίστοιχα, για τη μετοχή, η J.P. Morgan αύξησε την τιμή-στόχο στα 7 ευρώ, από 4,4 ευρώ, ενώ η Goldman Sachs στα 5 ευρώ, από 4,1 ευρώ.

Στη ΔΕΗ τα αποτελέσματα του 2012 δεν ικανοποίησαν τους ξένους αναλυτές, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές-στόχοι που διατυπώνονται εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Η Goldman Sachs μείωσε την τιμή-στόχο στα 8,75 ευρώ από το 9,80 ευρώ, λόγω των κατώτερων προσδοκιών για τα αποτελέσματα, ενώ η J.P. Morgan διατυπώνει ουδέτερη σύσταση για την Επιχέιρηση, με στόχο το 6,80 ευρώ και η Deutsche Bank με σύσταση διακράτησης στα 5 ευρώ.

Σον ΟΠΑΠ, όπου επίσης τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου δεν ικανοποίησαν τους περισσότερους αναλυτές, η Citigroup εμφανίζεται ουδέτερη, με τιμή-στόχο τα 6,80 ευρώ, ενώ η Goldman Sachs επίσης δίνει ουδέτερη σύσταση, με νέα τιμή-στόχο τα 7,41 ευρώ, από 7,53 ευρώ πριν.

Στη Motor Oil, που έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με ζημίες, η Societe Generale διατήρησε αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 7,9 ευρώ με σύσταση διακράτησης, ενώ υποβάθμισε τη σύσταση για τα ΕΛΠΕ σε «Hold», με τιμή-στόχο στα 9,4 ευρώ.

Από τον Νίκο Χρυσικόπουλο 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 1ης Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου