Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Fitch: Νέα Προβλήματα στη Σχέση Gazprom-Naftogaz Θα Επηρεάσουν την Προμήθεια της ΝΑ Ευρώπης

Η απόφαση της Gazprom να διακόψει την προπληρωμή στην ουκρανική Naftogaz για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέχρι το 2015, δημιουργεί τις συνθήκες για πιθανές διαταραχές στην προμήθεια των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Fitch, οι αποθηκευτικές μονάδες στην Ουκρανία είναι σχεδόν άδειες και η Naftogazεξαρτάται από τα συγκεκριμένα έσοδα που είναι και τα σημαντικότερα για την ίδια. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2012, η Gazprom κατέβαλε στηNaftogaz 3,5 δις. δολάρια για μετακομιστικά τέλη, ώστε να χρησιμοποιεί το ουκρανικό δίκτυο αγωγών και να μεταφέρει αέριο. Στη συνέχεια, η ουκρανική εταιρεία χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά για να αγοράζει ρωσικό αέριο.

Τώρα όμως, η Gazprom αποφάσισε να παγώσει τις πληρωμές μέχρι το 2015 το νωρίτερο, λέγοντας ότι η τελευταία δόση του ενός δις. δολαρίων που κατέβαλε επαρκεί μέχρι τότε. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Naftogaz δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις ποσότητες αερίου που επιθυμεί στις αποθήκες της, καθώς δεν διαθέτει ίδιους πόρους για να το αγοράσει από τους Ρώσους. Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 2% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης και αφορά αέριο το οποίο θα κατευθυνόταν προς τη ΝΑ Ευρώπη.
Κατ’ επέκταση, η Fitch δεν αποκλείει να παρατηρηθεί στο άμεσο μέλλον μια έλλειψη αερίου σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ελλάδα, που προμηθεύονται αέριο μέσω της Ουκρανίας. Επίσης, η Fitch αναφέρει ότι «αντιμετωπίζουμε την εχθρική στάση της Gazprom ως σημάδι ότι οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για τις τιμές του αερίου και για το μέλλον του ουκρανικού δικτύου αποδεικνύονται δύσκολες».
Όλα αυτά τη στιγμή που η Ρωσία προωθεί την υλοποίηση του αγωγού SouthStream, ώστε να απαλλαχθεί από την Ουκρανία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου