Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Goldman: Κίνδυνος για "σπιράλ" αποπληθωρισμού στην Ευρώπη, όπως στην Ιαπωνία

Goldman: Κίνδυνος για "σπιράλ" αποπληθωρισμού στην Ευρώπη, όπως στην Ιαπωνία


Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυναμική του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη κρούει η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στην ζώνη του Ευρώ θα πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα ίδια προβλήματα με την Ιαπωνία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται σε χώρες με υψηλό χρέος και αδύναμο τραπεζικό σύστημα. Εκεί  μπορεί να σχηματιστεί ένα "θανατηφόρο" χρέος σε συνδυασμό με ένα "σπιράλ αποπληθωρισμού", τονίζει.
Σε μια τέτοια κατάσταση, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν σημαντικά, και παρόλο που οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν,  θα ξοδεύουν λιγότερο.
Έτσι η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους θα γίνει ακόμα πιο δύσκολή -στα όρια της χρεοκοπίας- και το τραπεζικό σύστημα θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, σημειώνει η Goldman Sachs.
Με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και της πραγματικής οικονομίας, η αποπληθωριστική διαδικασία θα γίνει αυτοτροφοδοτούμενη.
Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αδυναμία της οικονομικής δραστηριότητας στο σύνολο της ευρωζώνης, και σύμφωνα με το μήνυμα  Draghi στην πρόσφατη συνέντευξη του - οι αναλυτές της Goldman αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική, κάτι που θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Eurostat, o ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,4% το Μάιο, με την τελευταία εκτίμηση του οίκου να κάνει λόγο για  περαιτέρω αύξηση 1,6% τον Ιούνιο.
Ο πληθωρισμός στην περιφέρεια είναι ασθενέστερος από ό,τι αναμενόταν, σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman.
Στην Ισπανία οι μισθοί μειώθηκαν πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν τα τελευταία τρίμηνα, παρά το γεγονός ότι η πορεία της ανάπτυξης κινήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Την ίδια στιγμή, οι μισθοί στη Γερμανία αυξάνονται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, (και έχουν φτάσει να ξεπερνούν σε ρυθμό το 3% ετησίως).
Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία σημείωσαν άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο και αυξήθηκαν 1,9% σε ετήσια βάση, που είναι στο ίδιο πλαίσιο με το στόχο της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών.
Οι εκτιμήσεις της Goldman για τα έτη 2012-2013-2014


Πηγή: Goldman: Κίνδυνος για "σπιράλ" αποπληθωρισμού στην Ευρώπη, όπως στην Ιαπωνία | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/17453/goldman-kindynos-gia-spiral-apoplithorismoy-stin-eyropi-opos-stin-iaponia#ixzz2YwR4B3Cu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου