Αν και πολυαναμενόμενη, η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε χθες στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είχε το πολυαναμενόμενο περιεχόμενο.
Επιβεβαίωσε μεν εμφατικά αυτό που όλοι (της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης) αποδέχονται, πως δηλαδή στη Συρία όντως έγινε χρήση χημικών όπλων, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφή απάντηση στο φλέγον ερώτημα που διχάζει τη διεθνή κοινότητα, δηλαδή ποιος τελικά ευθύνεται για την επίθεση με χημικά που σκόρπισε τον θάνατο στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό;
Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που το εν λόγω ερώτημα παραμένει επί της ουσίας αναπάντητο, η διπλωματική κόντρα συνεχίζεται καθώς άλλοι (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) ενστερνίζονται την απειλή του πολέμου κι άλλοι (Ρωσία, Κίνα) την απορρίπτουν.
Οι εξελίξεις αναμένεται να εξαρτηθούν από τη στάση του ιδίου του Ασαντ. Εάν ο Σύρος πρόεδρος συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τις διεθνούς κοινότητας και παραδώσει τα στοιχεία για το χημικό του οπλοστάσιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τότε η διπλωματία θα έχει νικήσει.
Σε διαφορετική περίπτωση ωστόσο «μη-συμμόρφωσης» του συριακού καθεστώτος, τότε θα πρέπει να υπάρξουν «συνέπειες», πράγμα που τόνισε χθες και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ παρουσίαζε τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών για τη Συρία.
«Η αποστολή του ΟΗΕ έχει πλέον επιβεβαιώσει πως στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων» γεγονός το οποίο αποτελεί «έγκλημα πολέμου», διακήρυξε χθες ο Μπαν Γκι Μουν αναφερόμενος στην έκθεση των επιθεωρητών της ομάδας του Ακε Σέλστρομ.
Η έκθεση παρουσιάζει «ξεκάθαρα και πειστικά στοιχεία πως στη Δαμασκό έγινε χρήση του αερίου σαρίν», χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, ενώ παράλληλα αποφεύγει να αποδώσει ξεκάθαρα ευθύνες στις δυνάμεις του Ασαντ (αν και τα στοιχεία φέρονται να δείχνουν προς μια τέτοια κατεύθυνση, όπως τόνισαν ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία).
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ
Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Παρά τη συμφωνία του περασμένου Σαββάτου με την οποία Ρώσοι και Αμερικανοί θέτουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταγραφή και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, οι διαφωνίες για το θέμα μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένουν, δημιουργώντας φόβους για νέα αδιέξοδα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι και συμφώνησαν να προωθήσουν από κοινού στο Σ.Α. «ένα ισχυρό ψήφισμα, το οποίο θα θέτει συγκεκριμένες και δεσμευτικές προθεσμίες» στον Ασαντ.
Εάν ο Σύρος πρόεδρος «δεν συμμορφωθεί, έχουμε συμφωνήσει πως θα υπάρξουν συνέπειες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τζ. Κέρι παίζοντας το χαρτί της στρατιωτικής απειλής.
Οι παραπάνω απειλές περί «συνεπειών» προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε πως η προώθηση ενός ψηφίσματος που θα εμπεριέχει απειλές πολέμου φανερώνει «έλλειψη κατανόησης» και «παρερμηνεύει» τη συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ για το θέμα.
Ο Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα ίσως να δεχόταν ένα τέτοιο ψήφισμα, αλλά σε δεύτερο χρόνο, με την προϋπόθεση πως ο Ασαντ θα είχε ήδη αθετήσει τις δεσμεύσεις του. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λ. Φαμπιούς αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις ρωσικές αντιστάσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου