Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο Μπισκέκ, ένα επιχείρημα επαναλαμβανόταν σε σειρά άρθρων, ότι δηλαδή ο οργανισμός χάνει τις δυνάμεις του. Η άποψη αυτή που επαναδιατυπώθηκε σε διάφορα δημοσιεύματα, ήταν ότι ο SCO ήταν έτοιμος για ένα παγκόσμιο ρόλο, αλλά απέτυχε να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του. Για παράδειγμα, ο Alexander Knyazev υποστήριξε ότι ο λόγος για την «αποτυχία» του SCO ήταν το χαμηλό επίπεδο πολιτικής και οικονομικής εξέλιξης των κρατών-μελών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να εξηγήσει το «ιστορικά προκαθορισμένο επίπεδο της οργάνωσης».
Είναι δύσκολο να συμφωνήσω με αυτά τα άρθρα, όπως επίσης και με τέτοιες απόψεις. Βασίζονται περισσότερο σε αντιλήψεις και προσδοκίες αναφορικά με τον SCO παρά σε πραγματικά ντοκουμέντα αυτού του οργανισμού, τα οποία είναι το αποτέλεσμα της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Ο SCO ποτέ δεν είχε φιλοδοξίες να είναι μια στρατιωτική συμμαχία όπως το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ή το ΝΑΤΟ. Ούτε είχε ποτέ ο SCO σχέδια να οικοδομήσει έναν ενιαίο οικονομικό και πολιτικό χώρο παρόμοιο με της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επομένως ανώφελο να μιλάμε για μια παγκόσμια ατζέντα του SCO.
Ο ρόλος του SCO είναι διαφορετικός. Βοηθάει στη δημιουργία ενός πνεύματος και ενός δικτύου συνεργασίας σε πολλούς τομείς, κυρίως στην οικονομία και την ασφάλεια. Εξαιτίας της δομής του, ο SCO μπορεί να βρίσκει απαντήσεις σε αναδυόμενες προκλήσεις ασφάλειας μέσω της διαδικασίας μετασχηματισμού και μέσω του διαλόγου στην περιοχή και πέραν αυτής. Αυτή είναι η είσοδος της SCO στην οικοδόμηση ενός ενωμένου συστήματος της διεθνής τάξης βασισμένο στην απεριόριστη βούληση των παγκόσμιων κρατών και των συλλογικών αρχών που έχουν υιοθετηθεί.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στον SCO. Ωστόσο η χαμηλή εκπροσώπηση των κρατών-μελών και παρατηρητών του στη Σύνοδο Κορυφής του Μπισκέκ, όπως τονίζεται από τον Knyazev και άλλους, είναι ξεκάθαρο πως δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των προβλημάτων. Εάν ορισμένες χώρες δεν βλέπουν λόγο να στείλουν τους ηγέτες τους στη Σύνοδο, σημαίνει ότι υπάρχει είτε έλλειψη κατανόησης των αρχών της SCO σε αυτές τις χώρες είτε μια ανικανότητα να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες αυτής της οργάνωσης. Με άλλα λόγια, αυτό είναι μάλλον ένα πρόβλημα της σημερινής ηγεσίας των αντίστοιχων χωρών παρά του ίδιου του οργανισμού.
Ο πρεσβευτής Vitaly Vorobiev εξηγεί ξεκάθαρα τις μοναδικές ευκαιρίες του SCO:
Εδραίωση της αλληλεγγύης στην πολιτική σφαίρα, με μια έμφαση στο συνδυασμό των εθνικών κρατικών συμφερόντων και εκείνων του SCO.
Διεύρυνση των θεμελίων της από κοινού ανάπτυξης στον οικονομικό τομέα, με έμφαση στην ικανότητα προσαρμογής του SCO.
Ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας στην πολιτιστική και ανθρωπιστική διάσταση, που έχει μεγάλες δυνατότητες ενότητας στην πολυμορφία» που είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της δημόσιας στήριξης για το SCO.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία θα μπορούσε να συμμετέχει στη δημιουργία του matrix το SCO του μέλλοντος, επιδεικνύοντας περισσότερες πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που περιμένουν οι ειδικοί σε ζητήματα SCO ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις προσεγγίσεις τους, τις ιδέες και τις προτάσεις». Αυτή η προοπτική είναι πολύ πιο εποικοδομητική από ό,τι οι κατηγορίες πως ο SCO έχει αποτύχει να γίνει ένας παγκόσμιος οργανισμός.
του Petr Topychkanov
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=52963
ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου