Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Χάσμα μεταξύ πολιτικών και πολιτών στη Γερμανία

Στο ερώτημα για την Ευρώπη, υπάρχει ένα οδυνηρό χάσμα μεταξύ της γερμανικής πολιτικής ελίτ και του κοινού. Όπως εμφάνισε η τελευταία μας δημοσκόπηση YouGov Deutschland για τα συναισθήματα των Γερμανών ψηφοφόρων απέναντι στην Ευρώπη, ο γερμανικός λαός είναι συντριπτικά εναντίον περαιτέρω οικονομικής στήριξης για την ευρωζώνη, και θεωρεί πως ο επόμενος Καγκελάριος θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες για να μεταβιβάσει τις εξουσίες πίσω στα κράτη-μέλη.
Τώρα, η Deutsche Wirtschafts Nachrichten έχει διεξάγει μια παρόμοια δημοσκόπηση μεταξύ και των 620 μελών της γερμανικής Bundestag. Είναι ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα:
Η δημοσκόπησή μας διαπιστώνει ότι τα δύο τρίτα των Γερμανών απορρίπτουν οποιαδήποτε πολιτική της ευρωζώνης που περιλαμβάνει ακόμη περισσότερα γερμανικά κεφάλαια: είτε αυτά είναι επιπλέον δάνεια στα κράτη με κρίση, απομείωση χρέους ή συγκέντρωση χρέους.

Στο ερώτημα για την από κοινού ευθύνη, τοο DWN ανακαλύπτει ότι τα δύο τρίτα των βουλευτών υποστηρίζουν ακριβώς αυτά τα μέτρα που απορρίπτονται από τα δύο τρίτα των πολιτών: διασώσεις, μείωση χρέους και ταμείο εξαγοράς χρέους.

Η έρευνά μα διαπιστώνει ότι με περιθώριο δύο προς ένα (50% υπέρ και 26% κατά), ο γερμανικός λαός πιστεύει ότι η επόμενη Καγκελάριος θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες για την ανάθεση εξουσιών της ΕΕ πίσω στα κράτη-μέλη.

Η δημοσκόπηση του DWN διαπιστώνει ότι μόνο το 9% των βουλευτών θέλει την μεταβίβαση εξουσιών στα κράτη-μέλη, με το 91% να δηλώνουν ότι περισσότερες εξουσίες θα πρέπει να πάνε στις Βρυξέλλες.

Αν η γερμανική κυβέρνηση δεν βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει αυτή την ανισορροπία, τότε θα μπορούσε να έχει κάτι περισσότερο από δυσαρεστημένους νοτιοευρωπαίους να αντιμετωπίσει μετά από τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου