Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Την Επόμενη Παρασκευή η Υπογραφή της Συμφωνίας για το Αζέρικο Αέριο

Νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να δημιουργήσει η συμφωνία που θα υπογράψει την ερχόμενη Παρασκευή στο Μπακού η ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου από το νέο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Για τον σκοπό αυτόν, πρόκειται να μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο, Χάρη Σαχίνη.

Η συμφωνία, που θα υπογραφεί με την εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, επικεφαλής της οποίας είναι η BP, θα αφορά την προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε ετήσια βάση που θα εισρεύσει στην ελληνική αγορά από το 2019 και μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες,η φόρμουλα τιμολόγησης του αζέρικου αερίου θα συνδέεται κατά ένα ποσοστό με την τιμή του πετρελαίου και κατά ένα άλλο με τις τιμές h ub της Δυτικής Ευρώπης, στα πρότυπα που υπογράφονται οι νέες συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών το τελευταίο διάστημα.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με αρμόδιες εκτιμήσεις, θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom για την τιμή προμήθειας του ρωσικού αερίου, που βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο τους.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ, εκτός από τιμή αντίστοιχη με αυτήν των δυτικών χωρών, διαπραγματεύεται και φόρμουλα τιμολόγησης που να εισαγάγει για πρώτη φορά την παράμετρο της τιμής h ub των ευρωπαϊκών αγορών. Σημειώνεται ότι σχετική μελέτη συντάσσει αυτό το χρονικό διάστημα το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου