Με την Οδύσσεια παρομοιάζει τις περιπέτειες που έζησε το τελευταίο διάστημα ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ελλάδας, η Elaine Green, αρθρογράφος στο περιοδικό Forbes. Όπως λέει, ο πολύπαθος κλάδος, μετά τις μάχες που έδωσε σε ταραγμένες θάλασσες με μυθικά τέρατα, τώρα πια πλέει σε πιο ήσυχα νερά. Όταν το 2011 το ελληνικό χρέος έγινε τοξικό, ο τραπεζικός κλάδος εισήλθε στη δίνη αλλεπάλληλων απωλειών κεφαλαίων και η λέξη “κούρεμα” μπήκε στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελλήνων, σαν να ήταν άλλη μια επίσκεψη στο κομμωτήριο της γειτονιάς.
Όπως γράφει το άρθρο, σε σχέση με το περσινό φθινόπωρο, οι ελληνικές τράπεζες είναι αγνώριστες. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγινε αυτό που φάνταζε ως κάτι αδιανόητο ακόμα και στις αρχές του 2012: η εγχώρια τραπεζική ενοποίηση. Κι έτσι, την περασμένη άνοιξη, ο κλάδος κατάφερε να κάνει πράξη τον... Ηράκλειο άθλο της συγχώνευσης 10 παικτών σε τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες, υπό την πίεση της τρόικας και με τη βοήθεια του ΤΧΣ και της ΤτΕ, κατάφεραν να συγκεντρώσουν σχεδόν 30 δισ. ευρώ από την αμκ και τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επιπλέον, η αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών οδήγησε σε ρηξικέλευθες για τα εγχώρια δεδομένα συμφωνίες – μια εξ αυτών ήταν και η έκτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη το α' εξάμηνο του 2013: η απόκτηση της Eurobank από το ΤΧΣ έναντι 5,83 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνει η Greene, τρεις εκ των συστημικών τραπεζών που προέκυψαν, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 10% επί του συνόλου των κεφαλαίων τους που ήταν απαραίτητο για να αποφύγουν την κρατικοποίηση. Η Πειραιώς υπερέβην εαυτόν, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει σχεδόν το 20% σε ιδιωτικά κεφάλαια, ήτοι 1,443 δισ. ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς έφτασε τα 7,335 δισ. ευρώ.
Κλείνοντας το άρθρο της, η Green αναφέρει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας πρέπει να διανύσει ακόμα επικίνδυνα νερά, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι θα βρει τελικά την Ιθάκη του. Πολύς λόγος γίνεται ότι θα ξεφορτωθούν τα ανεπιθύμητα assets, θα περικόψουν τα λειτουργικά κόστη και θα αποδυθούν σε επείγουσες συνέργειες. Αναφέρεται στη σχεδιαζόμενη εθελουσία που ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα για 2.000 εργαζομένους της και επισημαίνει ότι συνολικά ο τραπεζικός κλάδος στοχεύει στην απομάκρυνση του 20% του προσωπικού τους που, αυτή τη στιγμή, αριθμούν 43.000 εργαζομένους.
Πηγή: Forbes: Η Οδύσσεια των ελληνικών τραπεζών πλησιάζει στην Ιθάκη της | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/24126/forbes-i-odysseia-ton-ellinikon-trapezon-plisiazei-stin-ithaki-tis#ixzz2g5OJjK4W
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου