Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Όταν η Ευρώπη συμπεριφέρεται ως τοκογλύφος

Το ΤΑΝΕΟ στη λίστα Λαγκάρντ; - Cover Image

 

Πριν καλά-καλά αρχίσει η κουβέντα για τα χρήματα που θα χρειαστεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα και για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, οι εταίροι έδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί.
Ο Γερμανός Γιέργκ Άσμουσεν, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ έσπευσε να απορρίψει κάθε κουβέντα για να καλυφθεί το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό με σχετικά ανώδυνο τρόπο για την Ελλάδα.


Μια από τις λύσεις θα ήταν να παραταθεί η λήξη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους  η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες ούτως ώστε να μην χρειαστεί η Ελλάδα χρήματα για να πληρώσει τόκους. Αυτό ζήτησε άλλωστε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του.

Όμως ο κ. Άσμουσεν, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό, απαιτώντας να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις για να βρεθούν τα χρήματα.

Η στάση αυτή θυμίζει τη σκληρότητα του τοκογλύφου που αντί να δώσει παράταση στον «πελάτη» του, τον πιέζει να ξεπουλήσει  το σπίτι του για να ξεχρεώσει.

Το χειρότερο της υπόθεσης, είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ είναι εκείνα που αγόραζε από την ελεύθερη αγορά όταν τα ξεφορτώνονταν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μεν ευρωπαϊκές τράπεζες διασώθηκαν, γλιτώνοντας το κούρεμα των ομολόγων τους, ενώ η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να τα κουρέψει επειδή βρέθηκαν  στα χέρια της ΕΚΤ, η οποία ως «επίσημος τομέας» εξαιρέθηκε.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ θα μπορούσε με μια απλή, σχεδόν διαδικαστική απόφαση να λύσει το θέμα, επικαλείται το γράμμα των ευρωπαϊκών συνθηκών, που της απαγορεύουν  να προχωρεί σε νομισματική χρηματοδότηση των κρατών μελών.

Πρόκειται ασφαλώς για μια πρόφαση, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες έχουν καταπατηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με διάφορα προσχήματα, προκειμένου να γίνουν οι παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων -αφού τυπικά και αυτές απαγορεύονται.

Το γεγονός ότι ο κ. Άσμουσεν αρνήθηκε τη μετακύληση των ομολόγων απαιτώντας μάλιστα να βρεθούν χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις, δείχνει ότι το ελατήριο της ΕΚΤ δεν είναι η τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά η απροκάλυπτη και κυνική παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να εκποιηθεί εθνικός πλούτος σε χαμηλές τιμές, επ’ ωφελεία των ισχυρών συμφερόντων που έχουν ήδη πάρει θέση και περιμένουν.
 


Πηγή: Όταν η Ευρώπη συμπεριφέρεται ως τοκογλύφος | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/blog/26121/otan-i-eyropi-symperiferetai-os-tokoglyfos#ixzz2hmaXMWId

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου