Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Η «εκθρόνιση» του νικητή Γιούνκερ

Έπειτα από 18 συναπτά έτη στην πρωθυπουργία και κοντά 30 χρόνια στην κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «ο πιο σοσιαλιστής Χριστιανοδημοκράτης που υπάρχει» σύμφωνα με τον Κον Μπεντίτ, μένει τελικά εκτός κυβέρνησης.

Το στοιχείο που δείχνει να ενώνει τη νέα τρικομματική κυβέρνηση του Λουξεμβούργου περισσότερο από κάθε προγραμματική σύγκλιση είναι η... αντιπάθεια όλων προς τον Γιούνκερ
Το στοιχείο που δείχνει να ενώνει τη νέα τρικομματική κυβέρνηση του Λουξεμβούργου περισσότερο από κάθε προγραμματική σύγκλιση είναι η... αντιπάθεια όλων προς τον Γιούνκερ
Κι αυτό παρά το γεγονός πως το κόμμα του ήρθε πρώτο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων από τους δεύτερους Σοσιαλδημοκράτες.

Η απουσία ενός «εκλογικού μπόνους» για το πρώτο κόμμα επέτρεψε στην αντιπολίτευση (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) να συνασπιστεί ενάντια στον 58χρονο Γιούνκερ, τον μακροβιότερο ηγέτη της Ευρώπης, «κλέβοντάς» του την εξουσία μέσα από τα χέρια. Η νέα τρικομματική κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου των μόλις 537.000 κατοίκων αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Οσο για τον νέο πρωθυπουργό, αυτός, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο 40χρονος ανοιχτά ομοφυλόφιλος δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, ο οποίος να σημειωθεί πως προέρχεται από το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (DP), που ήρθε τρίτο στις εκλογές (ανεβάζοντας ωστόσο σημαντικά το ποσοστό του από 14,9% το 2009 σε 18,2%).
Η «εκθρόνιση» του νικητή Γιούνκερ
Κάπως έτσι λοιπόν, το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) του Γιούνκερ, αν και εξασφάλισε 23 από τις συνολικά 60 έδρες του κοινοβουλίου, μένει εκτός κυβέρνησης για μόλις δεύτερη φορά μετά το 1945. Δεδομένων των παραπάνω, τα ΜΜΕ του εξωτερικού μιλούν για «πολιτικό σεισμό στο Λουξεμβούργο».
Χαρακτηριστικά, η πρώτη και τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν την πενταετία 1974-1979. Η ιστορία μάλιστα δείχνει να επαναλαμβάνεται, καθώς και το 1974 οι Φιλελεύθεροι του DP ήταν εκείνοι που είχαν εκθρονίσει από την κυβέρνηση τους Χριστιανοδημοκράτες.
Ποσοστά
Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (LSAP) πήρε 13 έδρες, οι Φιλελεύθεροι επίσης 13 (τέσσερις περισσότερες σε σύγκριση με το 2009) και οι Πράσινοι 6. Ολα μαζί τα παραπάνω κόμματα πλέον μετρούν 32 έδρες σε σύνολο 60, γεγονός που τους δίνει πλειοψηφία και τους επιτρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού παρακάμπτοντας τους Χριστιανοδημοκράτες.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, πρώην κυβερνητικοί εταίροι του Γιούνκερ, είχαν ήδη δείξει πως δεν επιθυμούν να μοιραστούν ξανά την εξουσία με το CSV. Αυτοί ήταν άλλωστε που το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσαν την πτώση του Γιούνκερ, αποσύροντας τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση συνασπισμού.
Είχε προηγηθεί έκθεση επιτροπής του κοινοβουλίου η οποία καταλόγιζε προσωπικά στον Γιούνκερ «πολιτικές ευθύνες» για παραλείψεις στην επίβλεψη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Το στοιχείο μάλιστα που δείχνει να ενώνει τη νέα τρικομματική κυβέρνηση του Λουξεμβούργου περισσότερο από κάθε προγραμματική σύγκλιση είναι η αντιπάθεια όλων προς τον ίδιο τον Γιούνκερ, ο οποίος από τη θέση του στο τιμόνι του Εurogroup (2005-2013) διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις των τελευταίων ετών.
Υπενθυμίζεται πως προεκλογικά και οι Σοσιαλδημοκράτες, και οι Φιλελεύθεροι, και οι Πράσινοι είχαν κατηγορήσει τον Γιούνκερ πως παραμελεί το ίδιο το Λουξεμβούργο, καθώς αναλώνει όλη του την πολιτική ενέργεια και τον χρόνο στις Βρυξέλλες ασχολούμενος με ευρωπαϊκές υποθέσεις όπως... το ελληνικό χρέος.
ΜΑΧΙΜΟΣ
Δεν βγαίνει στη σύνταξη
Παρά τον εκτοπισμό του από την κυβέρνηση, ο 58χρονος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί πολιτικά. Κάθε άλλο μάλιστα. «Θα συνεχίσει να είναι μέλος του κοινοβουλίου. Ενδεχομένως να διεκδικήσει και κάποιον μεγάλο διεθνή ρόλο», δήλωσε αναφε ρόμενος στον Γιούνκερ ένας στενός συνεργάτης του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ξαβιέ Μπέτελ
Φαβορί για τη διαδοχή
Ο 40χρονος Ξαβιέ Μπέτελ ξεχωρίζει ως ο μεγάλος κερδισμένος των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στο Βέλγιο.
Δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου από το 2011 και ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων (DP) από τις αρχές του 2013, ο 40χρονος απόφοιτος της Νομικής ήταν μέχρι προχθές «άγνωστος εκτός των συνόρων του Μεγάλου Δουκάτου», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Ωστόσο, χάρη στην πολύ καλή επίδοση των Φιλελευθέρων στην κάλπη της περασμένης Κυριακής, ο Μπέτελ έγινε ξαφνικά «ρυθμιστής των εξελίξεων» και πλέον αποτελεί φαβορί για τη διαδοχή του Γιούνκερ στην πρωθυπουργία.
Πιο συγκεκριμένα, ο 40χρονος θεωρείται πολιτικά πραγματιστής, ενώ το δυνατό του χαρτί λέγεται πως είναι το επικοινωνιακό του στυλ. Είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Εχει μάλιστα επισημοποιήσει τη σχέση του με σύμφωνο συμβίωσης. Μιλάει πολλές ξένες γλώσσες (γεγονός που ενδέχεται να του δώσει πόντους σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Μάλιστα, λέγεται πως έχει ζήσει ως φοιτητής και στη Θεσσαλονίκη. Οπως ο Γιούνκερ, έτσι κι αυτός είχε γρήγορη ανέλιξη στην πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου