Ιχνη... λευκού καπνού αρχίζουν να φαίνονται από τον Λευκό Οίκο, καθώς ύστερα από 11 ημέρες, κατά τις οποίες και στις δύο πλευρές επικρατούσε σιγή ασυρμάτου, «άρχισαν ξανά να δουλεύουν μαζί», όπως δήλωσε και ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από το Τέξας, Πιτ Σέσιονς, την Πέμπτη το βράδυ, οπότε κι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με ομάδα Ρεπουμπλικάνων βουλευτών.
Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν την πρότασή τους, η οποία προβλέπει μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους για διάστημα έξι εβδομάδων και ζητούν ως αντάλλαγμα τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά προϋπολογισμό και φόρους, έτσι ώστε να ξεκλειδώσει το «λουκέτο» που έχει παραλύσει μερικώς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Την πρόταση κατέθεσε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων και αγαπημένο παιδί του tea party, Πολ Ράιαν.
Ο πρόεδρος δεν δεσμεύτηκε και συνεχίζει τις επαφές, ωστόσο θεωρείται πιθανό πως θα υπάρξει συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου. Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, θα χρειαστεί κάποιο αντάλλαγμα προκειμένου να μπορέσει να περάσει τη συμφωνία από τις... συμπληγάδες πέτρες του κόμματος, δηλαδή το κίνημα του tea party.
Τα «γεράκια»
Εξάλλου, το σχέδιο που παρουσιάστηκε είχε ως στόχο να ικανοποιήσει και τα «γεράκια» του κόμματος, που επιδιώκουν να παγώσουν τη χρηματοδότηση του Obamacare, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το λουκέτο.
Εξάλλου, το σχέδιο που παρουσιάστηκε είχε ως στόχο να ικανοποιήσει και τα «γεράκια» του κόμματος, που επιδιώκουν να παγώσουν τη χρηματοδότηση του Obamacare, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το λουκέτο.
Πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θέτουν καν ως όρο την ακύρωση του νόμου για το σύστημα υγείας, αλλά προτείνουν μειώσεις δαπανών, οι οποίες ελπίζουν ότι θα οδηγήσουν σε ακύρωση της λειτουργίας του.
Οποιο και αν θα είναι πάντως το αντάλλαγμα, ο πρόεδρος δεν πρόκειται να «προδώσει» την αγαπημένη του μεταρρύθμιση (μάλλον θα συναινέσει σε ζητήματα που αφορούν τη φορολογία) κι εξάλλου ξέρει πως αυτοί που βγαίνουν χαμένοι από όλο αυτό το αδιέξοδο είναι οι Ρεπουμπλικάνοι. Αυτό καταδεικνύουν, εξάλλου, όλες οι δημοσκοπήσεις, ενώ η πιο πρόσφατη, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Wall Street Journal» και του δικτύου NBC, και η οποία δημοσιεύθηκε χθες, δείχνει πως μόλις το 24% των ερωτηθέντων εγκρίνει το έργο των Ρεπουμπλικάνων - η χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί από το 1989.
Επίσης, το 70% των ερωτηθέντων κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους ότι βάζουν την πολιτική τους ατζέντα πάνω από το καλό της χώρας (για τον Ομπάμα το ποσοστό ανέρχεται σε 51%). Το 53% κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους και μόνο το 31% ρίχνει την ευθύνη στον Μπαράκ Ομπάμα για το «λουκέτο», ενώ την ίδια ώρα οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι οι ΗΠΑ είναι σε λάθος δρόμο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από την εποχή της έναρξης της οικονομικής κρίσης, το 2008.
Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι ότι το 38% των Αμερικανών θεωρούν πλέον το Obamacare σημαντική εξέλιξη, όταν το προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31%, δηλαδή όλο αυτό το διάστημα που οι εξτρεμιστές εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θέλοντας να το ακυρώσουν, έχουν βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Επιπλέον, το 50% αντιτίθεται στο «πάγωμα» χρηματοδότησης του νόμου.
«Πρόκειται για ιδεολογικό μπούμερανγκ», σχολίασε στο NBC τα ευρήματα της δημοσκόπησης ο Μπιλ ΜακΚίνταρφ, δημοσκόπος των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος σε αυτήν την έρευνα συνεργάστηκε με τον Δημοκρατικό Πίτερ Χαρτ, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα είναι «τοξικά» για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Για πρώτη φορά κερδίζει έδαφος το τρίτο κόμμα
Για πρώτη φορά κερδίζει έδαφος το τρίτο κόμμα
Οι Αμερικανοί ποτέ δεν ήταν τόσο θετικά διακείμενοι προς την ύπαρξη ενός τρίτου κόμματος, απ' ό,τι αυτή την περίοδο του «λουκέτου» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας δημοσκόπηση.
Το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν χειρίζονται και πολύ καλά την κατάσταση, σε τέτοιο βαθμό που χρειάζεται κι ένα τρίτο κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Gallup που δημοσιοποιήθηκε χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο των δέκα τελευταίων ετών, ενώ εξίσου χαμηλό -26%- είναι και το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι τα δύο κόμματα αντιπροσωπεύουν επαρκώς τους Αμερικανούς.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου