Μια από τις δραματικότερες ημέρες των τελευταίων ετών για την ιταλική πολιτική ήταν η χθεσινή, με την κυβέρνηση Λέτα να αποσπά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επιχειρεί να αποφύγει την πανωλεθρία με μια θεαματικότατη κυβίστηση. Οταν κατέστη σαφές ότι μεγάλη μερίδα κεντροδεξιών γερουσιαστών δεν επροτίθετο να ακολουθήσει τον μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην καταψήφιση της κυβέρνησης, ο Μπερλουσκόνι πήρε τον λόγο και εξέφρασε τη στήριξή του προς τον πρωθυπουργό Λέτα.
Η τοποθέτηση Μπερλουσκόνι άφησε εμβρόντητη την αίθουσα, αφού ώς το προηγούμενο βράδυ ο Καβαλιέρε δήλωνε ότι η συγκυβέρνηση αποτελεί παρελθόν. «Αποφασίσαμε, όχι χωρίς συζητήσεις, να στηρίξουμε την κυβέρνηση», είπε ο Μπερλουσκόνι. Ηταν μια άπελπις απόπειρα διάσωσης της ενότητας του κόμματός του.
Η απόπειρα απέτυχε. Χθες το βράδυ, ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Φαμπρίτσιο Τσικίτο, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Τσικίτο δήλωσε ότι η ομάδα απαρτίζεται από δώδεκα μέλη, τα οποία αναμένεται να φθάσουν τα 26. Ανάλογη συνεδρίαση αποσχισθέντων γερουσιαστών αναμενόταν να διεξαχθεί αργότερα χθες το βράδυ υπό την ηγεσία του 42χρονου δελφίνου του Μπερλουσκόνι, Αντζελίνο Αλφάνο, που ήταν γνωστός και ως «αιώνιο νούμερο 2».
«Ο Αλφάνο πρόδωσε», ήταν ο χθεσινός τίτλος εφημερίδας ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η ομιλία του πρωθυπουργού Λέτα στη Γερουσία, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Μπερλουσκόνι, ήταν μια έκκληση προς το σώμα να προχωρήσει μπροστά χωρίς τον 77χρονο κατάδικο δισεκατομμυριούχο. «Είναι η σωστή στιγμή να πούμε μπάστα (αρκετά)», είπε ο Λέτα, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός ανάμεσα στην πολιτική ζωή της χώρας και στις δικαστικές υποθέσεις πολιτικών. «Ζούμε σε κράτος δικαίου, οι καταδικαστικές αποφάσεις γίνονται σεβαστές», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε τελεσίδικα τον Ιούλιο για φοροδιαφυγή και αύριο ξεκινάει στην Ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας η συζήτηση για την αποπομπή του – μια συζήτηση την οποία προσπάθησε μάταια να αποτρέψει αποσύροντας τη στήριξή του προς την κυβέρνηση. Τελικά ο Μπερλουσκόνι υποχρεώθηκε να ρίξει την ψήφο του υπέρ του Λέτα, ενδεχομένως σε μια από τις τελευταίες του ενέργειες ως γερουσιαστή.
Η πρόταση χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση εγκρίθηκε με 235 ψήφους, ενώ μόνο εβδομήντα γερουσιαστές, προερχόμενοι κυρίως από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, την καταψήφισαν. «Εσεις, κύριε πρωθυπουργέ, λέτε ότι ονειρεύεστε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», είπε γερουσιαστής του κινήματος διαμαρτυρίας που αναστάτωσε τον ιταλικό πολιτικό χάρτη. «Εγώ ονειρεύομαι να μπορούν οι Ιταλοί να μείνουν στην Ιταλία».
Η επιβίωση της κυβέρνησης Λέτα και το ουσιαστικό κλείσιμο του «κεφαλαίου Μπερλουσκόνι» αντιμετωπίσθηκαν με ανακούφιση στις Βρυξέλλες. «Η πολιτική σταθερότητα είναι καθοριστικής σημασίας για την Ιταλία και ως εκ τούτου είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστη το μεταρρυθμιστικό της έργο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί μια τεχνητή πολιτική κρίση που θα υπέσκαπτε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της Ιταλίας. Αυτό έχει αποφασιστική σημασία όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της».
Ο Λέτα υποσχέθηκε ότι εντός δωδεκαμήνου η κυβέρνησή του θα προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ρόλου της Βουλής σε βάρος της Γερουσίας, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση του σταυρού αντί της λίστας. Σήμερα η Βουλή και η Γερουσία συναποφασίζουν, αλλά η πλειοψηφία στο κάθε σώμα διαμορφώνεται με διαφορετικό τρόπο, πράγμα που αποτελεί συνταγή ακυβερνησίας – εκτός από τις περιπτώσεις πολύ ξεκάθαρης επικράτησης μιας παράταξης.
ΠΗΓΗ:
REUTERS, A.P., AFP, ΑΠΕ http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/10/2013_521286 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου