Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Συμφωνία South Stream με Gazprom για το Αέριο του Αγωγού

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, Alexey Miller συμμετείχε χθες στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της South Stream Transport B.V. που έλαβε χώρα στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το Δ.Σ. ενέκρινε το λεπτομερές πρόγραμμα κατασκευής και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της εταιρείας και επιβεβαίωσε την έναρξη λειτουργίας του πρώτου υποθαλάσσιου τμήματος του South Stream πριν το τέλος του 2015.

Επιπροσθέτως, η Gazprom Export και η South Stream Transport B.V.υπέγραψαν συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου στο πλαίσιο της συνάντησης.
Επιπρόσθετες πληροφορίες:
Το έργο South Stream θα υλοποιηθεί από την Gazprom, προκειμένου να συμβάλλει στη διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής φυσικού αερίου και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός αγωγού αερίου που θα διατρέχει υποθαλάσσια της Μαύρη Θάλασσα και θα εκτείνεται στις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης.
Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα διατρέχει τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας από τον σταθμό συμπίεσης “Russkaya” στις ρωσικές ακτές, έως τις ακτές τις Βουλγαρίας. Το συνολικό μήκος του εν λόγω τμήματος θα ξεπερνά τα 900 χλμ. σε μέγιστο βάθος 2 χλμ., με συνολική δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών ετησίως.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, μία συμφωνία μεταξύ των μετόχων της South Stream Transport AG υπεγράφη για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου τμήματος του έργου. Σύμφωνα με τη συμφωνία η Gazprom κατέχει το 50% των μετοχών του υποθαλάσσιου τμήματος του έργου, η ιταλική ENI το 20% ενώ η γερμανική Wintershall Holding GmbH και η γαλλική EDF από 15% έκαστη.
Το 3ο τρίμηνο του 2011, η Ενοποιημένη Μελέτη Σκοπιμότητας του South Stream οριστικοποιήθηκε, περιλαμβάνοντας τις επί μέρους μελέτες σκοπιμότητας για το υποθαλάσσιο τμήμα και τα χερσαία τμήματα του που θα περάσουν από διάφορες χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπη.
Στις 14 Νοεμβρίου, 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο της South Stream Transport έλαβε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού.
Στις 7 Δεκεμβρίου, 2012, κοντά στην Anapa, της περιοχής Krasnodar, κηρύχθηκε η έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Οι πρώτες παραδόσεις μέσω του αγωγού είναι προγραμματισμένες για το τέλος του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου