Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Η Κίνα χαράζει ρότα έως το 2020

Αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Κίνας και κατά συνέπεια και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας θα λάβουν μέσα στις επόμενες 4 ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα, τα 376 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που συνεδριάζουν υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του νέου ηγέτη της χώρας, του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ενας πλανόδιος πωλητής επιδεικνύει το εμπόρευμά του εν όψει της συνέλευσης της Κεντρικής Επιτροπής στην Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου. Σουβενίρ με τον Σι Τζινπίνγκ και τον Μάο
Ενας πλανόδιος πωλητής επιδεικνύει το εμπόρευμά του εν όψει της συνέλευσης της Κεντρικής Επιτροπής στην Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου. Σουβενίρ με τον Σι Τζινπίνγκ και τον Μάο
Οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της τρίτης Ολομέλειας της Κ.Ε. είναι υψηλές, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που θα αποφασιστούν θα θέσουν τις βάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κινεζική οικονομία μέχρι το 2020 και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται εάν από αυτήν ο Σι Τζινπίνγκ θα καταφέρει να παρουσιαστεί ως ο νέος Ντενγκ Σιαοπίνγκ και θα φέρει την Κίνα σε νέα μονοπάτια ανάπτυξης ή θα χάσει τη λάμψη του δυνατού ηγέτη που έχει αποκτήσει.
Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα καταφέρει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τις οποίες μπορεί να τις έχει υποσχεθεί, αλλά δεν τις έχει αποσαφηνίσει πλήρως. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν στόχο να εισάγουν την Κίνα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα βασίζεται περισσότερο στην κατανάλωση και την καινοτομία και όχι στις εξαγωγές και τις υποδομές. Προς το παρόν οι μόνες ενδείξεις που υπάρχουν για τις προθέσεις του Σι Τζινπίνγκ είναι ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ψηφίσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Κίνα να διπλασιάσει το ΑΕΠ της μέχρι το 2020 και «να αποφύγει την παγίδα των μεσαίων εισοδημάτων», που έχει αποτελέσει τροχοπέδη για πολλές άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες.

Οπως αναφέρει η «The Wall Street Journal», η περιγραφή των μεταρρυθμίσεων δόθηκε από τον ίδιο τον Σι σε αντιπροσωπεία επισκεπτών στην οποία συμμετείχαν ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν, αρκετοί άλλοι πρώην ηγέτες χωρών και ο υπέρμαχος του φιλελευθερισμού Φράνσις Φουκουγιάμα.
Η Κίνα χαράζει ρότα έως το 2020
Συνάντηση
Σύμφωνα με την εφημερίδα η εν λόγω αντιπροσωπεία συναντήθηκε, όμως, και με άλλους αξιωματούχους που θα συμμετέχουν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κ.Ε. και που δεν κατονομάζονται, οι οποίοι ανέφεραν ότι μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που εξετάζονται είναι η απελευθέρωση των επιτοκίων για να μπορέσουν οι καταθέτες να κερδίζουν περισσότερο από τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς τους, η αναθεώρηση της πολιτικής που απαγορεύει στους μετανάστες εργάτες να πουλούν ή να νοικιάζουν γη, η παροχή ασφάλισης στους ξένους εργάτες και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να μη στηρίζονται τόσο πολύ στις αγοραπωλησίες αγροτικής γης, αλλά και να διαχειρίζονται καλύτερα τα χρέη τους. Nα σημειωθεί ότι η ηγεσία του ΚΚ Κίνας δεν έχει πάρει θέση για το εάν θα λειτουργήσει η ζώνη ελεύθερου εμπορίου στη Σανγκάη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την εκλογή του στο τιμόνι της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ο Σι Τζινπίνγκ έχει καταφέρει να δημιουργήσει το προφίλ ενός ισχυρού ηγέτη, παρότι ανέλαβε τα ηνία σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κάμψη. Η τρίτη Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής μέσα σε αυτόν τον χρόνο που ο Σι βρίσκεται στη προεδρία και ο Λι Κετσιάνγκ στην πρωθυπουργία, θα αποδείξει εάν ο Κινέζος πρόεδρος έχει όντως το σθένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να συνεχίσει η Κίνα την ταχύτατη ανάπτυξή της.
Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και, όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, σε περίπτωση που ο Σι και η κυβέρνησή του δεν καταφέρουν να επιβάλουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να πάρουν την απαιτούμενη έγκριση από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τότε η αξιοπιστία του προέδρου, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης ίσως τεθεί υπό αμφισβήτηση, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το μέλλον της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Ο Σι Τζινπίνγκ προσφάτως μιλώντας με ξένους αντιπροσώπους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το βουνό έχει διαφορετική όψη ανάλογα με τη γωνία από την οποία το κοιτάς. Οταν είσαι πάνω στο βουνό, είναι δύσκολο να έχεις την πλήρη εικόνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου