Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΗΠΑ-Ισραήλ: Χοντρό παιχνίδι με την UNESCO…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είχαν προ διετίας σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές του τους στον «πολιτιστικό βραχίονα» των Ηνωμένων Εθνών, την UNESCO, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποδοχή της ένταξης των Παλαιστινίων στον οργανισμό το 2011, κάτι που συνιστούσε έμμεση αναγνώριση κρατικής οντότητας.
Σύμφωνα με τους κανόνες της UNESCO οι δυο χώρες θα έπρεπε μέχρι χθες να καταβάλλουν τα ποσά που τους αναλογούν. Δεν το έπραξαν, οπότε και τα δικαιώματα ψήφου τους ανεστάλησαν. Το θέμα είναι όμως, ότι από τη σύγκρουση αυτή,μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν βγαίνουν χαμένες οι χώρες, αλλά ο Οργανισμός.

Το ποσό και μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φθάσει τα 240 εκατ. δολάρια (22% του προϋπολογισμού), η στέρηση του οποίου έχει προκαλέσει μέγιστες δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα ο Οργανισμό να έχει προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές. Και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να «χωνέψουν» εύκολα το να χρηματοδοτούν Οργανισμό του οποίου η πολιτική αντιβαίνει στα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Σε τελική ανάλυση υπάρχει και σχετικός νόμος ψηφισμένος στις ΗΠΑ που απαγορεύει τη χρηματοδότηση επιμέρους οργανισμού του ΟΗΕ, εάν συντάσσεται με τα παλαιστινιακά αιτήματα για αναγνώριση κρατικής οντότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου