Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Φέτος θα πούμε το λάδι... λαδάκι

Σε μπουκαλάκια για αρώματα θα βάζουμε σε λίγο το λαδιΣε μπουκαλάκια για αρώματα θα βάζουμε σε λίγο το λαδιΤο φαινόμενο της ακαρπίας έχει ακουστεί επανειλημμένως φέτος από τα χείλη βουλευτών και έγινε αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις και επερωτήσεις, καθώς η παραγωγή ελαιολάδου φέτος κατεβαίνει στα Τάρταρα, με άμεσο κίνδυνο να είναι μειωμένη και του χρόνου.

«Αν δεν είχα κρατήσει από πέρυσι ελαιόλαδο για την οικογένειά μου, το πιθανότερο είναι ότι φέτος θα έπρεπε ν' αγοράσω από το σούπερ μάρκετ. Δεν θα πάω να μαζέψω ελιές. Για τέτοια καταστροφή μιλάμε. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Και δεν είμαι ο μόνος».
Ο Σταύρος Κ., από χωριό στη νότια πλευρά του Ηρακλείου Κρήτης, εκφράζει την αγωνία χιλιάδων Κρητικών παραγωγών που φέτος είδαν τη σοδειά τους να είναι ανύπαρκτη. Ο ίδιος πιθανολογεί ότι όλο αυτό έγινε λόγω της ξηρασίας και του νοτιά και λέει ότι στα 45 του χρόνια δεν θυμάται να έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
Στη Βουλή
Το θέμα της ακαρπίας των ελαιοδέντρων έχει φτάσει ουκ ολίγες φορές τη φετινή χρονιά στη Βουλή, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο να τονίζει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη ο ΕΛΓΑ, αφού δεν προβλέπεται αποζημίωση για ακαρπία στον κανονισμό του οργανισμού, παρ' ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει θέσει επανειλημμένως μέσω των τομεαρχών του Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας, Ευάγγελου Αποστόλου και Θανάση Πετράκου.
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό φεγγίτη για αποζημίωση μέσω Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ). Κάτι τέτοιο όμως είναι δύσκολο, διότι πρέπει να υπάρξει μαζική καταστροφή άνω του 30%, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, π.χ. έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το ζήτημα της φετινής ακαρπίας των ελαιοδέντρων έχει φέρει στα όριά τους τους παραγωγούς, ενώ άλλη άποψη έχουν οι επιστήμονες κι άλλη η πολιτεία. Για το λόγο αυτό συστάθηκε επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διαπιστωθεί αν η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στις καλλιέργειες, εξετάζοντας μεταξύ άλλων και το θέμα της ακαρπίας.
Επιστήμονες που μίλησαν στην «Ε» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ελαιοπαραγωγούς, διότι, όπως λένε, λόγω της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου και των υψηλών τιμών των αγροτικών εφοδίων, για λίπανση κ.ά., άφησαν τα τελευταία χρόνια τα χωράφια τους στην τύχη τους, γιατί ήταν ασύμφορες οι καλλιεργητικές φροντίδες, με αποτέλεσμα -αν συνεχιστεί το φαινόμενο της ακαρπίας- να κινδυνεύουν να μην έχουν σοδειά ούτε την επόμενη χρονιά.
Η ελιά και η φιστικιά, σε αντίθεση με άλλα δέντρα, κάνουν καρπό κάθε δεύτερο χρόνο (παρενιαυτοφορία), αντί για κάθε χρόνο (επετειοφορία), σύμφωνα με τον Σταύρο Βέμμο, διευθυντή του Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Οσο υψηλότερο είναι το φορτίο μιας ελιάς μια χρονιά, τόσο λιγότερο είναι την άλλη, σε σημείο πέρυσι που είχαμε υπερπαραγωγή φέτος να έχουμε ελάχιστη παραγωγή», τονίζει.
Εξ ου και η αρχική στάση αρμοδίων παραγόντων ήταν ότι οι παραγωγοί θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι ότι μετά το περυσινό limit up στην παραγωγή, φέτος να είχαν limit down.
Το φαινόμενο της ακαρπίας, εξηγεί ο κ. Βέμμος, μπορεί να συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες. Ο ίδιος θεωρεί ότι πιθανότατα, εκτός από το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, επειδή πέρυσι είχαμε υπερπαραγωγή ελαιολάδου, η ακαρπία να προκλήθηκε στη νότια Ελλάδα διότι υπήρχε συνδυασμός ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, +30 βαθμοί Κελσίου, μες στην άνοιξη, με θερμούς ανέμους από τη Σαχάρα, που προκάλεσαν ζημιές στην ανθοφορία.
Οπως λέει, ακόμη κι αν πότιζαν εγκαίρως οι παραγωγοί με τέτοιες θερμοκρασίες, το πιθανότερο είναι πως δεν θα κατάφερναν να σώσουν όλη την... παρτίδα. Τα άνθη της ελιάς τότε θα ξεραίνονταν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καρπόδεση· κι αυτό διαπίστωσε ότι συνέβη και στην Πελοπόννησο.
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου