Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Εισαγγελική έρευνα για το "καπέλο" στο φυσικό αέριο που βάζει η Gazprom στη χώρα μας

Εισαγγελική έρευνα για το "καπέλο" στο φυσικό αέριο που βάζει η Gazprom στη χώρα μας


Εισαγγελική παραγγελία διερεύνησης ευθυνών για την υπερβολική τιμή με την οποία η ΔΕΠΑ προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom, εξέδωσε η επίκουρη Εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα «το Ποντίκι». Η παραγγελία αφορά το αδίκημα της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί ανταγωνισμού. 
 
Η υπόθεση αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου σε τιμή ακριβότερη έως και κατά 35% συγκριτικά με τις τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έρευνα θα αρχίσει τάχιστα και από τις επόμενες κιόλας μέρες θα κληθούν οι πρώτοι μάρτυρες. 
 
Η παρέμβαση της Εισαγγελίας γίνεται τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για τροποποίηση της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής, την παράταση της ισχύουσας σύμβασης, την τροποποίηση όρων για ποσότητες που θα αγοράζονται κλπ.
 
Θεωρητικά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης δεν δείχνει να ικανοποιεί την Ελληνική πλευρά, ενώ δεν αποκλείεται η ρωσική εταιρεία να ζητήσει παράταση ενός ακόμη μήνα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει «το Ποντίκι», οι ρωσικές προτάσεις περιορίζουν τη μείωση της τιμής στο 12% έναντι της σημερινής, ποσοστό που δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Ας σημειωθεί δε ότι για το θέμα, έγινε παρέμβαση και σε πολιτικό επίπεδο με επιστολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.


Πηγή: Εισαγγελική έρευνα για το "καπέλο" στο φυσικό αέριο που βάζει η Gazprom στη χώρα μας | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/31061/eisaggeliki-ereyna-gia-kapelo-sto-fysiko-aerio-poy-vazei-i-gazprom-sti-hora-mas#ixzz2lx7Y2MR4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου