Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η Αγκυρα μπλοκάρει τη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν απορρίπτοντας αναφορά για μια και αδιαίρετη κυριαρχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι και της Βρετανίας, Ντέιβιντ Χέιγκ επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό τους, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας του να παρέμβει προς τον Έρογλου ώστε να αποδεχθεί μια και αδιαίρετη κυριαρχία.
Οι δυο υπουργοί αντιμετώπισαν ένα τοίχο απέναντί τους, καταρρέοντας και γι’ αυτούς ο μύθος της «καλής Τουρκίας» και του «κακού Έρογλου». Μύθος, ο οποίος καλλιεργείται και από κάποιους στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η άρνηση Νταβούτογλου συνδέεται με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας για έλεγχο του νησιού με φόντο πλέον το φυσικό αέριο.
Μετά τη …ψυχρολουσία αυτή οι προσπάθειες φαίνεται να παγώνουν επί του παρόντος. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε χθες αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ ενώ είδε και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Χθες το μεσημέρι ενημέρωσε και τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τα τελευταία 24ωρα έπεσαν στο τραπέζι πολλές ιδέες, έγιναν αλλαγές επί των κειμένων, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όλα προσκρούουν στην άρνηση του Έρογλου, κατ΄εντολή της Άγκυρας, να αποδεχθεί τη μια και αδιαίρετη. Οι Τούρκοι δεν αποδέχονται ούτε τη μια ιθαγένεια και συζητούν ουσιαστικά τη μια διεθνή προσωπικότητα. Να έχει, δηλαδή, η χώρα μια μόνο εκπροσώπηση στο εξωτερικό, κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες.
Τα Ηνωμένα Έθνη δια του Ντάουνερ έχουν ζητήσει να ενημερωθεί για τις εκατέρωθεν προθέσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια, θεωρεί ωστόσο ότι το κείμενο δεν υφίσταται πλέον. Μετά και την επιστροφή, σήμερα, του Προέδρου από το Κάιρο θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα και θα καθορισθούν τα επόμενα βήματα.
Ο Ντάουνερ, ο οποίος αναχωρεί αύριο βράδυ και θα επανέλθει στην περιοχή αρχές Ιανουαρίου, δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η ευθύνη για το αδιέξοδο ανήκει στην τουρκική πλευρά, δεν πρόκειται ωστόσο να το αναφέρει.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες στην εκδήλωση για τα εγκλωβισμένα παιδιά και για τα παιδιά της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε πως μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και θα χαράξει την παραπέρα πορεία. Τόνισε πως «λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας οδηγούμαστε δυστυχώς σε αδιέξοδο», σημειώνοντας ότι η τουρκική αδιαλλαξία δεν οδηγεί στην έναρξη ενός διαλόγου το συντομότερο δυνατόν.
Παραπέμποντας στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που δεν επιτρέπουν την αμφισβήτηση ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα», ανέφερε τα εξής: «Όσοι το αρνούνται είναι εκείνοι που επιθυμούν τη δημιουργία δύο κρατών ή τη δημιουργία συνομοσπονδίας μέσα από δύο τάχα προϋπάρχοντα κυρίαρχα κράτη. Η παρανομία δεν δημιουργεί δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από εμάς».
ΕΡΟΓΛΟΥ: Θέλει να δει τον… Πρόεδρο την Παρασκευή
Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου σε γραπτή του δήλωση που εξέδωσε ύστερα από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας συναντήσεις με εκπροσώπους του ΟΗΕ με στόχο την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών την Παρασκευή προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν.
Συνεχίζοντας τον ίδιο αμανέ, ο Έρογλου είπε πως “η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελληνοκυπρίων”, ανέφερε ο κ. Ερογλου, σημειώνοντας ότι ‘περιμένουμε να κάνουν το βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις». Στη διάρκεια της ημέρας, είπε, έγιναν προσπάθειες για να αρθούν οι ενστάσεις της ε/κ πλευράς για το κοινό ανακοινωθέν και ανέφερε ότι στις προσπάθειες αυτές είχε τη στήριξη του λεγόμενου πρωθυπουργού Οζκάν Γιορκαντζίογλου, του ‘αναπληρωτή πρωθυπουργού’ Σερντάρ Ντενκτάς και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουσεϊν Οζγκουργκιούν. Αργότερα, είπε, έγινε συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ και την ομάδα του.
«Οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών είναι σε κρίσιμο σημείο» είπε ο κ. Ερογλου, προσθέτοντας πως «τώρα είναι η ώρα για μια πολιτική απόφαση. Σήμερα, έδειξα εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς τη θέλησή μας για συμφιλίωση».
Read more: http://mignatiou.com/?p=17665#ixzz2nGffGPVJ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου