Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Νομικά προβλήματα από την Ευρωβουλή για το κοινό ταμείο αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων

European-Union02-16october2013
Η γερμανικής εμπνεύσεως συμφωνία για τη δημιουργία κοινού ταμείου αντιμετώπισης κρίσεων για τις τράπεζες αντιμετωπίζει τις αμφιβολίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θεωρεί πως παραβιάζει θεμελιωδώς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του James Fontanella-Khan για τους FINANCIAL TIMES European Parliament Challenges Plan for €55 bn Bank Rescue Fund»), σε επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Προεδρία, οι νομοθέτες εκτιμούν ότι η διακυβερνητική συμφωνία για το ταμείο αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων είναι παράνομη, καθώς παραβλέπει την καθιερωμένη νομοθετική διαδικασία της ένωσης και παραβιάζει την ‘αρχή της δημοκρατίας’, ενώ υπογραμμίζουν τη δυσκολία επίτευξης συμφωνίας έως την άνοιξη που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακόπτει για τις εκλογές.

Εξάλλου και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έκρινε την Πέμπτη πως το ταμείο ‘δεν είναι αρκετά μεγάλο, ούτε αρκετά γρήγορο’. Οι Ευρωβουλευτές επιθυμούν να χαλαρώσουν τις προφυλάξεις της Γερμανίας, ώστε το ταμείο να συσταθεί νωρίτερα, να αποκτήσει πρόσβαση σε πιστώσεις και να οργανωθεί από μια ισχυρότερη κεντρική αρχή. Το Κοινοβούλιο δεν έχει επίσημο ρόλο ως προς την έγκριση του συμφώνου, εκτός του πλαισίου των ευρωπαϊκών συνθηκών που ορίζουν τον αμοιβαίο χαρακτήρα και τη χρήση ενός κοινού ταμείου αντιμετώπισης κρίσεων. Η επιρροή του είναι ωστόσο μεγάλη, καθώς η πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων συμπεριλαμβάνονται στη συνήθη ευρωπαϊκή νομοθεσία που πρέπει να υπογράψει.
Οι Ευρωβουλευτές πιέζουν για απλοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του ταμείου και η Βουλή για μια ισχυρότερη, πιο κεντρική αρχή. Επιπλέον αίτημα είναι η επιτάχυνση της κοινοτικοποίησης του ταμείου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το 2018 αντί του 2026, ενώ θα πρέπει το ταμείο να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, όταν κριθεί απαραίτητο. Πρόκειται για θέσεις στις οποίες το Βερολίνο αντιτίθεται. Οι νομικές ενστάσεις του Κοινοβουλίου μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ολική ή μερική μετατροπή των προβλεπομένων στην ευρωπαϊκή συνθήκη, κίνηση που θα είναι χρονοβόρα και δύσκολη διαπραγματευτικά για τη Γερμανία.


Read more: http://mignatiou.com/?p=19547#ixzz2qrDVPdGF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου