Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η ελληνική οικονομία και έξοδο από την παρατεταμένη ύφεση το 2014, αλλά η μεγάλη πρόσκληση είναι η μετατροπή της σταθεροποίησης σε δυναμική ανάπτυξη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλος, μέσω της ετήσιας έκθεσής του για το 2013.
Παρά την εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων που οδήγησαν στην κρίση (έλλειμμα προϋπολογισμού και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) «η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί» κατά τον κ. Προβόπουλο. «Τώρα που καταφέραμε να μετατρέψουμε τα θηριώδη δίδυμα ελλείμματα σε πρωτογενές δημοσιονομικό και εξωτερικό πλεόνασμα, οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή και να επιταχύνουμε το βηματισμό στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών. Στο πεδίο δηλαδή εκείνο που δεν έχουμε δράσει στο απαιτούμενο εύρος και βάθος, ώστε οι διαρθρωτικές αλλαγές να αποτελούν σταθερό τροφοδότη υγιούς ανάπτυξης», σύμφωνα με τον διοικητή.
Δηλαδή στο μεταρρυθμιστικό πεδίο που έχουν σημειωθεί «διστακτικότητες, καθυστερήσεις και ατολμία» κατά τον κ. Προβόπουλο. Μάλιστα, σημειώνει ότι η προσδοκώμενη ανάπτυξη θα αποδειχθεί δειλή και εύθραυστη και οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας θα υπονομευθούν, αν δεν υλοποιηθεί "με γενναιότητα και τόλμη" ένα πρόγραμμα εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων με στόχους:
* την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους
* τον θεσμικό εκσυγχρονισμό σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απονομή της δικαιοσύνης
* τη δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων,
* τη διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος, που θα είναι σταθερό και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εργασία, αλλά αυστηρό απέναντι στη φοροδιαφυγή.
Πάντως, ο κ. Προβόπουλος θεωρεί πως «μετά από μια παρατεταμένη περίοδο βαθιάς ύφεσης, η ελληνική οικονομία δείχνει ότι μπορεί να ανακάμψει» και υποστηρίζει ότι η κύρια εθνική επιδίωξη είναι «να μετατρέψουμε την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική ανάπτυξη πάνω σε στέρεες βάσεις» για να εξασφαλισθεί ότι οι θυσίες των τελευταίων ετών δεν θα πάνε χαμένες. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να πρωτοστατήσουν οι δυναμικές επιχειρήσεις που θα προσανατολιστούν σε νέα προϊόντα και αγορές και θα συμπαρασύρουν όλη την οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Αλλά και το τραπεζικό σύστημα οφείλει να πρωτοστατήσει στηρίζοντας αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας, όπως επισημαίνει ο κ. Προβόπουλος.
Για να αποδειχθεί ότι το 2013 ήταν ο τελευταίος χρόνος ύφεσης απαιτείται κατά τον διοικητή της ΤτΕ:
* Αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης. Τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, επιτάσσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση και να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης.
* Αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για να είναι αποτελεσματική η πολιτική που θα ακολουθηθεί «προϋποθέτει συνεννόηση και συγκερασμό απόψεων, που είναι δύσκολο να επιτευχθούν μέσα σε κλίμα όξυνσης, το οποίο μεγεθύνει τις διαφορές και αποτρέπει τις συγκλίσεις», ενώ βασικό προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Βασικές προτεραιότητες θα πρέπει εν προκειμένω να αποτελέσουν:
* η συνεπής υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014, η οποία θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διατηρήσιμη,
* η αισθητή βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού,
* η ταχύτερη διευθέτηση των φορολογικών υποθέσεων από τη δικαιοσύνη,
* η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους για τον ιδιωτικό τομέα,
* η βελτίωση των βασικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες,
* η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων,
* η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων,
* η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος επαναλαμβάνει την ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού προτύπου σημειώνοντας πως το παλιό πρότυπο ανάπτυξης απαξιώνεται βίαια και γοργά, αλλά η ανάδειξη του νέου καθυστερεί. Το νέο πρότυπο θα πρέπει να στηρίζεται στη μετάβαση:
* από την παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμων στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών
*από την κατανάλωση στην αποταμίευση και την επένδυση.
*από την κατανάλωση στην αποταμίευση και την επένδυση.
Επίσης, οι τράπεζες «οφείλουν να συμβάλουν ουσιαστικά σε μία προσπάθεια ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού για τη δημιουργία του νέου υποδείγματος βιώσιμης ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα» σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο και για να συμβεί αυτό «οι πολιτικές των τραπεζών θα πρέπει να αναπροσανατολιστούν, ώστε να αποφευχθούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση».
ΠΗΓΗ; http://www.kathimerini.gr/755970/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/g-provopoylos-e3odos-apo-thn-yfesh-to-2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου