Του Κώστα Βενιζέλου
Οι Αμερικανοί θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία και να αρχίσουν συνομιλίες στο Κυπριακό γνωρίζοντας πως οι προοπτικές επιτυχίας είναι περιορισμένες. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στριμωγμένος εσωτερικά από τα σκάνδαλα αναζητεί μία «επιτυχία» που θα του δώσει διεξόδους και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει προς το σκοπό αυτό την Κύπρο.
Το σκηνικό που έχει στηθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με πρωταγωνιστές και εν πολλοίς μεσολαβητές τους Αμερικανούς, διαμόρφωσαν νέα δεδομένα, τα οποία όμως δεν οδήγησαν μέχρι στιγμής σε συμφωνία. Είναι προφανές πως το αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον συνδέεται με τους ευρύτερους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον στην περιοχή και κυρίως τις εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας. Η παρέμβαση τους έγινε και μετά τη διαπίστωση ότι τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν να σπάσουν το αδιέξοδο.
Πρωταγωνιστής των παρασκηνιακών κινήσεων είναι ο Αμερικανός πρέσβης στην Λευκωσία, John Koenig, ενώ προς ενίσχυση του φθάνει την Τρίτη στο νησί για επαφές η Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.
Ο Αμερικανός πρέσβης, ως γνωστό μετέφερε προ ημερών μια πρόταση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αφήνοντας να εννοηθεί πως προέρχεται από την Άγκυρα. Το βασικό μήνυμα από πλευράς Τουρκίας ήταν πως θέλει να διασφαλιστούν οι «ισορροπίες του 1960». Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ερμήνευσε την αναφορά στο 1960 ότι παραπέμπει στις εγγυήσεις, υπέδειξε πως δεν συζητά το ζήτημα τούτο σε αυτή τη φάση. Πρότεινε την επίτευξη συμφωνίας επί ενός σύντομου περιεκτικού κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο απέρριψε η τουρκική πλευρά. Επανήλθε η Λευκωσία με την πρότασή της, της 18ης Δεκεμβρίου και έκτοτε αναμένεται η αντίδραση της Άγκυρας. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος επιμένει στην τελευταία του πρόταση παρόλο που έχει απορριφθεί από τους Τούρκους, αν και όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της, υπάρχουν πολλά κενά και εποικοδομητικές ασάφειες.
Είναι προφανές πως όλοι όσοι μεσολαβούν εκτιμούν πως έχει χαθεί ο αρχικός στόχος για συμφωνία μέχρι το Μάρτιο και θεωρούν πως ενόψει των εκλογών στην Τουρκία οι εξελίξεις θα μετακινηθούν χρονικά για το φθινόπωρο. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, επιμένουν πως θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο οι συνομιλίες για να διατηρηθεί μιας μορφής κινητικότητας. Όλες οι αναλύσεις που γίνονται από αμερικανικής πλευράς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές για να πετύχει ένας διάλογος στο Κυπριακό σήμερα είναι απομακρυσμένες.
Όμως, εκτιμούν πως θα πρέπει να ξεκινήσει, θεωρώντας προφανώς πως τούτο θα διευκολύνει την εφαρμογή σχεδιασμών στα ενεργειακά. Είναι της λογικής πως με το διάλογο μειώνονται οι αντιπαραθέσεις και οι εντάσεις. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί παρουσιάζουν το γνωστό από παλιά σενάριο «του καλού Ερντογάν» και του «κακού Έρογλου( και Ερτούγ)», παρόλο που αυτό δεν επιβεβαιώθηκε στο ταξίδι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα.
Στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως θα ήταν «καλή εξέλιξη», εάν αυτή την εβδομάδα ενόψει και της άφιξης Υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, υπάρξει αποτέλεσμα. Τούτο, ωστόσο, φαντάζει δύσκολο, εκτός κι εάν υπάρξει απάντηση από την τουρκική πλευρά αύριο- μεθαύριο.
Δίπλα στο διπλωματικό αυτό σκηνικό, οι Τούρκοι υπενθυμίζουν διά της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους, «Μπαρπάρος» τις επιδιώξεις τους στην περιοχή. Το σκάφος κινείτο χθες δυτικά της Κύπρου, απέναντι από την χερσόνησο του Ακάμα.
Ενημέρωση και οδηγίες από Ταγίπ
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις τελευταίες ημέρες χωριστά στην Άγκυρα, πρώτα τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και στη συνέχεια τους Ορκάν Γιορκατζίογλου και Οζντίλ Ναμί και τους ενημέρωσε για κινήσεις που γίνονται στο Κυπριακό.
Παρά το γεγονός ότι στα κατεχόμενα διαδραματίζεται ένα εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ των δυο «πόλων εξουσίας», το οποίο ποσώς δεν ενοχλεί την Άγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση αναλαμβάνει μόνο να ενημερώνει το κατοχικό καθεστώς για τα τεκταινόμενα. Ο Ερντογάν, πάντως, δεν συζήτησε μόνο το Κυπριακό με τους Τουρκοκύπριους συνομιλητές του αλλά έθεσε και τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων και γενικά τα θέματα οικονομίας. Η εφαρμογή του οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας- ψευδοκράτους ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Άγκυρα, που θεωρεί τις πρόνοιες του ως εργαλείο για σταδιακή προσάρτηση των κατεχομένων.
Μαδούν την μαργαρίτα για Ντάουνερ
Μένει ή φεύγει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ από τη θέση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό; Αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις τελικές προθέσεις του Αυστραλού αξιωματούχου του Διεθνούς Οργανισμού.
Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση της χώρας του «θέλει να τον αξιοποιήσει» και για τον λόγο αυτό του προσφέρει τη θέση του Ύπατου Αρμοστή στο Λονδίνο. Ενόψει του γεγονότος ότι ο νυν ΄Ύπατος Αρμοστής δεν έχει μέχρι στιγμής αρχίσει διαδικασίες αποχώρησης, φαίνεται πως εάν τον αντικαταστήσει ο Ντάουνερ αυτό θα γίνει το Σεπτέμβριο.
Ο ίδιος ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει εκμυστηρευτεί σε φίλους του πως δεν τον αφήνει αδιάφορο η πρόταση της κυβέρνησης της Αυστραλίας, πλην όμως σκέφτεται πως εάν την αποδεχθεί τούτο σημαίνει πως θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, οι οποίες του αποφέρουν καλά λεφτά. Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει, το Κυπριακό δεν αποτελεί λόγο για να μην αποδεχθεί την πρόταση. Ούτως ή άλλως αντιλαμβάνεται πως το κλίμα δεν το σηκώνει πλέον και αναζητά μια καλή δικαιολογία και διέξοδο για να εγκαταλείψει τη θέση του ειδικού συμβούλου. Μια θέση για την οποία πληρώνεται με βάση την ενασχόλησή του ( επαφές, συναντήσεις, ταξίδια) και όχι ως πλήρης απασχόλησης υπάλληλος.
Το τελευταίο του ταξίδι στο νησί, στα μέσα Ιανουαρίου, είχε περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα, περιορίστηκε στις συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές, προσπάθησε να γεφυρώσει τις διαφορές με κάποιες ιδέες και στη συνέχεια υποτίθεται θα μετέβαινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι καιρικές συνθήκες δεν του επέτρεψαν να φθάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη και η ενημέρωση έγινε τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η ομάδα Κυπριακού του ΟΗΕ συνεχίζει στη Λευκωσία τις επαφές εν αναμονή και των τελικών αποφάσεων του Αλεξάντερ Ντάουνερ, κατά πόσο θα μείνει ή θα φύγει.
Read more: http://mignatiou.com/?p=20377#ixzz2sBZezsXT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου