Το όπλο των κυρώσεων επιστρατεύουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ κατά της βαρβαρότητας των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας, μετά τις ολονύχτιες συγκρούσεις στο Κίεβο και άλλες πόλεις με τραγικό απολογισμό 26 νεκρούς και περισσότερους από 240 τραυματίες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θα βρίσκονται το πρωί της Πέμπτης στο Κίεβο προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση πριν από την έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας.
Την πληροφορία της μετάβασης των υπουργών στην ουκρανική πρωτεύουσα γνωστοποίησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Ο τελευταίος είπε ότι η Ουάσινγκτον συζητά με τους εταίρους της την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Κίεβο, επισημαίνοντας, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.
«Ο πρόεδρος (της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς έχει την ευκαιρία να επιλέξει. Να επιλέξει αν θα προστατεύσει τον λαό που υπηρετεί (...) και να διαλέξει είτε το συμβιβασμό και το διάλογο είτε τη βία και την καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά.
«Συζητάμε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων ή για άλλα μέτρα με τους φίλους μας στην Ευρώπη και αλλού ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για έναν συμβιβασμό» συμπλήρωσε, ζητώντας την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Αυστηρό μήνυμα Ομπάμα
Από την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην ουκρανική ηγεσία, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία και πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συμφώνησαν να «κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, στο περιθώριο των συνομιλιών με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, η Μέρκελ εξήγησε ότι «ενημέρωσε» το Ρώσο πρόεδρο για το ταξίδι των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Κίεβο και συμπλήρωσε: «Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε πολύ στενή επαφή με τη Ρωσία» για το ζήτημα αυτό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Στανμάγιερ και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να συνεργαστεί με τις αρχές και να αποστασιοποιηθεί από τις ακραίες εκείνες ομάδες που θέλουν να προβούν σε «ένα πραξικόπημα».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζοσυνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του ζήτησε "να βάλει άμεσα τέλος στη βία", υπενθυμίζοντας στον συνομιλητή του "τη συγκεκριμένη ευθύνη που βαραίνει την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τη βία και να εγγυηθεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες".
Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε νωρίτερα ως «εντελώς εξωφρενική» τη βία στο Κίεβο και επανέλαβε την έκκλησή του προς τον Γιανουκόβιτς να κηρύξει εκεχειρία και να συζητήσει με την αντιπολίτευση.
Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφαλείας, δήλωσε: «Οι σκηνές τις οποίες παρακολουθήσαμε χθες στο Κίεβο είναι εντελώς εξωφρενικές και δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».
«Έχουμε πει ξεκάθαρα στην ουκρανική κυβέρνηση ότι είναι ευθύνη της να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαδηλώσουν», πρόσθεσε ο Ρόουντς επί του προεδρικού αεροσκάφους. «Είμαστε αντίθετοι στη βία από όλες τις πλευρές, όμως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποσύρει τα μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν επέκρινε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως δήλωσε στο CNN, ενώ επεσήμανε ότι «ο πρόεδρος θα πρέπει να εργαστεί με το Κογκρέσο για να προετοιμάσει μια σειρά κυρώσεων που θα επιβληθούν, εκτός κι αν σταματήσει η βία».
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63966209
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου