Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Πάγος σε κυρώσεις κατά Ιράν

Η τελευταία φορά που η ισχυρότερη φιλοϊσραηλινή οργάνωση των ΗΠΑ, η Αipac, έχασε μάχη με τον Λευκό Οίκο ήταν τη δεκαετία του ’80, όταν, παρά τις αντιρρήσεις της, ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν προμήθευσε κατασκοπευτικά αεροσκάφη Awacs στη Σαουδική Αραβία.


Μετά την αντίδραση του προέδρου Ομπάμα, η προτεραιότητα της φιλοϊσραηλινής οργάνωσης Αipac για ψήφιση νέων κυρώσεων στο Ιράν έχει σταματήσει.








Εκτοτε, η Αipac (αμερικανοϊσραηλινή επιτροπή δημοσίων υποθέσεων) έχει στο ενεργητικό της εντυπωσιακό ιστορικό νομοθετικών νικών, στην προσπάθειά της να τονώσει την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ, με τη βοήθεια ενός ισχυρού δικτύου υποστηρικτών και πλούσιων δωρητών, με στόχο να περάσουν νόμοι στο Κογκρέσο. Τυπικά οι νόμοι περνούν ομόφωνα.


Ομως, τώρα η Aipac βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο. Μετά την έντονη αντίδραση του προέδρου Ομπάμα, η άμεση προτεραιότητα της οργάνωσης, η ψήφιση νέων κυρώσεων στο Ιράν, έχει παγώσει. Σε μια σιωπηρή αναδίπλωση, η Aipac έχει σταματήσει να πιέζει τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Αξιωματούχοι της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν είχαν ζητήσει άμεση ψηφοφορία και λένε ότι το νομοσχέδιο έχει ακόμη πιθανότητες να ψηφιστεί, αν οι διαπραγματευτικές προσπάθειες του Ομπάμα αποτύχουν ή αν το Ιράν αθετήσει την ενδιάμεση συμφωνία με τη Δύση. Αλλά, για την ώρα, έχει επικρατήσει η θέση του προέδρου Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία οι νέες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης θα εκτροχιάσουν τις πυρηνικές συνομιλίες και θα ανοίξουν τον δρόμο για έναν ακόμη πόλεμο.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος έχει εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της τακτικής της Aipac, ακόμη και για τον ρόλο της ως κατεξοχήν φωνής του φιλοϊσραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον. Οι βουλευτές επιβεβαιώνουν ότι το πολιτικό κλίμα στο Καπιτώλιο έχει αλλάξει από τότε που οι εισηγητές του νομοσχεδίου και η Αipac ξεκίνησαν την εκστρατεία τους, τον Δεκέμβριο.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ από το Κονέκτικατ, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, είναι ένας από τους 16 Δημοκρατικούς που υπέγραψαν τον νόμο, από κοινού με τους 43 από τους 45 Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας. Τώρα ο Μπλούμενταλ λέει ότι η Γερουσία πρέπει να αποφύγει την ψήφο, ώστε να δώσει στον Ομπάμα περιθώριο διπλωματικών χειρισμών.

«Εχει σημειωθεί μια αναντίρρητη, αδιαμφισβήτητη αλλαγή στην αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας», είπε ο Μπλούμενταλ. «Γίνομαι αποδέκτης των συναισθημάτων, των αντιστάσεων, της απέχθειας της κοινής γνώμης προς κάθε είδους αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή».

Τη Δευτέρα, 70 Δημοκρατικοί βουλευτές έστειλαν στον πρόεδρο Ομπάμα επιστολή με την οποία στηρίζουν τις διπλωματικές του προσπάθειες και αντιτίθενται στις νέες κυρώσεις. Η πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ένωσε τη φωνή της με όσους διαφωνούν με τον νέο νόμο.

Οι πονοκέφαλοι της Aipac ξεπερνούν το Ιράν. Τον Σεπτέμβριο, η οργάνωση έστειλε ένα στρατό από λομπίστες ώστε να πείσει το Κογκρέσο να δώσει άδεια για στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας. Αντιμέτωπος με τη βέβαιη ήττα στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος απέσυρε αυτή την προσπάθεια.

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα εμποδίσει την Aipac να συγκεντρώσει 14.000 υποστηρικτές και ένα μεγάλο αριθμό επιφανών ομιλητών από το Κογκρέσο στην ετήσια σύνοδό της, τον επόμενο μήνα. Αλλά αυτή η σύνοδος θα είναι πιο περίπλοκη από εκείνη του 2012, στην οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ζήτησε από τον Ομπάμα να απειλήσει το Ιράν με στρατιωτικό πλήγμα σε περίπτωση που παραγάγει πυρηνικό όπλο. Ο πρόεδρος, που επίσης μίλησε στη σύνοδο, υποσχέθηκε να κρατήσει όλες τις επιλογές στο τραπέζι, περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής δράσης.

Αξιωματούχοι της Aipac είπαν ότι η χρηματοδότησή τους έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και ότι η σύνοδος του Μαρτίου θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.


MARK LANDLER / THE NEW YORK TIMES

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/752917/article/epikairothta/kosmos/pagos-se-kyrwseis-kata-iran

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου