Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Στρατό στέλνει ο Μαδούρο στις διαδηλώσεις - Στους 28 οι νεκροί

Πράξη φαίνεται ότι κάνει ο Νικολάς Μαδούρο την απειλή για δραστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 28.

Στρατό στέλνει ο Μαδούρο στις διαδηλώσεις - Στους 28 οι νεκροί
Οι διαδηλώσεις πλέον γίνονται παρουσία ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας την οποία έχει στείλει οι κυβέρνηση στις στις πόλεις των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει στη σύλληψη 1.293 ανθρώπων και στην κράτηση 104 από αυτούς. Οι κρατούμενοι κατηγορούνται κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και θα πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί με ακρίβεια αν αυτοί οι κρατούμενοι είναι ένοχοι ανθρωποκτονιών», δήλωσε η εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγα Ντίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευή αρκετές γειτονιές της πόλης Βαλένσια -όπου την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα-, ξημέρωσαν με ισχυρή στρατιωτική παρουσία.

Η Βαλένσια είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βενεζουέλας. Ένας αστυνομικός, ένας νεαρός και ένας 42χρονος έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο σε γειτονιές της πόλης. Όπως μάλιστα έγινε γνωστός, ο 42χρονος δεν είχε καμία σχέση με τις διαδηλώσεις. Απλά έβαφε το σπίτι του, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από ομάδα μοτοσικλετιστών.

Ο Φρανσίσκο Αμέλιατς, κυβερνήτης της πολιτείας Καραμπόμπο στην οποία βρίσκεται η Βαλένσια και στενός συνεργάτης του Ούγκο Τσάβες, δήλωσε ότι οι τρεις νεκροί έπεσαν θύματα ελεύθερων σκοπευτών που έχουν λάβει θέσεις σε κτίρια της πόλης.

Με βάση αυτά τα γεγονότα, η κυβέρνηση Μαδούρο αποφάσισε να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία, ιδίως στις γειτονιές της πόλης, όπου πραγματοποιούνται οι πλέον μαχητικές διαδηλώσεις.

Παράλληλα, με μήνυμά της στο Twitter, η υπουργός Ενημέρωσης Ντέλσι Ροντρίγκες τόνισε ότι θα αναζητηθούν από τις Αρχές και όσοι χρηματοδοτούν «αυτές τις βίαιες ομάδες».

Eν τω μεταξύ, η Ένωση των Χωρών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR) ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για το ζήτημα της Βενεζουέλας. Στη διάρκεια έκτακτης συνάντησης που έγινε στο Σαντιάγο της Χιλής, οι ΥΠΕΞ εκφράζουν την ανησυχία τους «έναντι οποιασδήποτε απειλής της κυριαρχίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας», όπως και τη λύπη τους για τα θύματα των συγκρούσεων.

Η UNASUR αποφάσισε επίσης την αποστολή ομάδας ΥΠΕΞ της περιοχής στο Καράκας, «για να στηρίξει τον ευρύ πολιτικό και εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη στη χώρα».

Πάντως, η Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα χαρακτήρισε ντροπή το συγκεκριμένο ψήφισμα. «Είναι ντροπή να μην καταδικάζεται μια κυβέρνηση που παραβιάζει μαζικά και συστηματικά τα δικαιώματα των πολιτών και καταφεύγει στη βία και την καταστολή» δήλωσε η βουλευτής Κορίνα Ματσάδο.

Στην κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντπάρτμεντ κάλεσε τον πρόεδρο Μαδούρο «να πάψει να τρομοκρατεί τους πολίτες». «Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να κάνουμε την κυβέρνηση του Μαδούρο να συνεργαστεί με τους πολίτες, να τους αντιμετωπίσει με σεβασμό, να τερματιστεί αυτή η εκστρατεία τρόμου εναντίον του λαού και να αρχίσει, ελπίζουμε, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο κ. Κέρι σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Αρκετοί αμερικανοί βουλευτές μιλούν ανοικτά για την ανάγκη κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι εξουδετερώθηκε απόπειρα «δεξιού πραξικοπήματος» πίσω από το οποίο υπήρχε στήριξη από τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι το Καράκας έχει απελάσει τον πρέσβη του Παναμά, αλλά και τρεις διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63977713

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου