Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Πούτιν: Σύμφωνο με τον ΟΗΕ το δημοψήφισμα, δεν το αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ

 
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας συζήτησαν το θέμα του δημοψηφίσματος και "ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Κριμαίας. "Το βασικό είναι ότι αυτό το προσχέδιο ζητά να απορριφθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Για το λόγο αυτό, όπως είναι φυσικό, για εμάς είναι απαράδεκτο" είπε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία», διαβεβαίωσε σήμερα από το Λονδίνο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. «Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών τα οποία πρέπει να προστατευθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ρώσος υπουργός εκτίμησε πάντως ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ δεν έχουν «κοινό όραμα» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία. «Δεν έχουμε κοινό όραμα» όσον αφορά τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, ακόμη κι αν «ο διάλογος ήταν πραγματικά εποικοδομητικός», σημείωσε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον «συμφώνησε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική». Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ επεσήμανε: «Οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο (…) Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα». Ο ρώσος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων της Κριμαίας» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακή στην Κριμαία με ερώτημα την ένταξη της ουκρανικής αυτής χερσονήσου στη Ρωσία. «Έχουμε δεσμευθεί να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κριμαία έχει μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία απ’ ό,τι τα νησιά Φόκλαντ για τη Βρετανία ή τα νησιά Κομόρες για τη Γαλλία.
  
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε σήμερα το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας υποστηρίζοντας ότι η διενέργειά του παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και η διεξαγωγή του δεν είναι νόμιμη. "Το αποκαλούμενο δημοψήφισμα στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας που σχεδιάζεται για τις 16 Μαρτίου συνιστά μια άμεση παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος και του διεθνούς δικαίου. Εάν διεξαχθεί, δεν θα έχει νομική ισχύ, ούτε πολιτική νομιμοποίηση" ανέφερε ο Ράσμουσεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία των πρεσβευτών 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας. "Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και πολιτικής λύσης στην κρίση της Ουκρανίας", επισήμανε. Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, πολλές από τις 22 χώρες του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης και τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες στη συνάντηση αυτή η οποία οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος του Κιέβου. Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του συμπλήρωσε ότι πολλές χώρες "καταδίκασαν απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία". Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρεσβευτής της Ρωσίας παρουσίασε επιχειρήματα με τα οποία υπερασπίστηκε τις ενέργειες της χώρας του. Ο Ράσμουσεν κάλεσε τη Μόσχα "να ενεργήσει με υπευθυνότητα" και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Ομπάμα: Μόνη ελπίδα η διπλωματία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν "συνέπειες" εάν αποτύχει η οδός της διπλωματίας. Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές από τον Λευκό Οίκο την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντιόταν στον Λονδίνο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν το θεμα και να βρουν μια διέξοδο στην κρίση  πριν από το δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή. "Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Οβάλ Γραφείο.
Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα στην ανατολική Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση φιλορώσων ακτιβιστών από το Χάρκοβο ότι θα οργανωσουν την Κυριακή ένα άτυπο "δημοψήφισμα", την ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία. Στην προκήρυξη που εξέδωσε το φιλορωσικό κίνημα του Χαρκόβου, όπου ανακοινώνεται επίσης ότι αύριο θα οργανωθούν διαδηλώσεις στην πόλη αυτή αλλά επίσης και στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, προτείνεται να διεξαχθεί μια ψηφοφορία παρόμοια με αυτήν της Κριμαίας. Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να τους παραχωρηθεί διευρυμένη αυτονομία ή να ενωθούν με τη Ρωσία. Οι υπογράφοντες το κείμενο ανέφεραν ότι στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου θα στηθούν 100-200 κάλπες και πρότειναν "να καταλάβουν την εξουσία" και "να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας".
Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κυβερνήτη της περιοχής Ιγκόρ Μπαλούτα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτες συσκέψεις με τους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας και έκανε έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις προειδοποιώντας μάλιστα για "πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες". Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των βασικών ηγετών του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Ουκρανίας, κατήγγειλε το "δημοψήφισμα" του Χαρκόβου και κάλεσε τις υπηρεσίες ασφαλείας να συλλάβουν τους οργανωτές του, εκφράζοντας ανησυχία για μια ενδεχόμενη "προβοκάτσια" εκ μέρους της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου