Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Νίκες Ασαντ στα Σύνορα με τον Λίβανο

Τον αρχαίο χριστιανικό οικισμό της Μαλούλα καθώς και ακόμη δύο χωριά στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου κατέλαβαν χθες κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας, σηματοδοτώντας την πλήρη υποχώρηση των Σύρων ανταρτών από τη στρατηγικά κρίσιμη συνοριακή ζώνη.




Η κατάληψη των Μαλούλα, Σάρχα και Τζιμπέ αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία του κυβερνητικού στρατού, μετά την έναρξη των χειμερινών επιχειρήσεων τον Νοέμβριο στην επαρχία Καλαμούν των συνόρων με τον Λίβανο. Το «σφράγισμα» των συνόρων, που επιτυγχάνεται χάρη στη συνεργασία της λιβανικής σιιτικής Χεζμπολάχ με τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού στο συριακό αντάρτικο.

Χθες το βράδυ, μόνο οι συνοριακές κοινότητες του Αρσάλ, Χάους Αραμπ και Τζααντίν παρέμεναν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Την πληροφορία αυτή, που προήλθε από κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press στέλεχος του αντάρτικου στην επαρχία Καλαμούν με το ψευδώνυμο Αμέρ.

Ο εμφύλιος στη Συρία, που βρίσκεται τώρα στον τέταρτο χρόνο του, έχει προκαλέσει τον θάνατο 150.000 ανθρώπων. Η ένοπλη αντίσταση στο καθεστώς Ασαντ κυριαρχείται από σουνίτες μουσουλμάνους, που αποτελούν και την πλειονότητα στη Συρία. Εξτρεμιστές ισλαμιστές, μεταξύ τους και ξένοι μαχητές του ιερού πολέμου-τζιχάντ, καθώς και Σύροι αντάρτες ιδεολογικά προσκείμενοι στην Αλ Κάιντα, έχουν ενισχύσει την παρουσία και την επιρροή τους στις τάξεις του αντάρτικου, προκαλώντας την αποστασιοποίηση και την καχυποψία της Δύσης.

Το καθεστώς Ασαντ, από τη μεριά του, αντλεί τη στήριξή του όχι μόνο από τις τάξεις της αίρεσης των Αλαουιτών του προέδρου Ασαντ, αλλά και από μέλη άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας, όπως των Χαλδαίων και των χριστιανών.

Η κατάληψη της Μαλούλα έχει μεγάλη συμβολική -εκτός από στρατηγική- σημασία. Η κοινότητα, που άλλαξε χέρια πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, πέρασε στα χέρια των ανταρτών για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο. Μεταξύ των ανταρτών αυτών βρίσκονταν και μαχητές του Μετώπου Αλ Νούσρα, με στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Ανδρες του Μετώπου απήγαγαν τις Ελληνορθόδοξες μοναχές από τη μονή τους. Παρότι οι μοναχές απελευθερώθηκαν τον Μάρτιο χωρίς να έχουν υποστεί κακομεταχείριση, η απαγωγή είχε προκαλέσει ανησυχία για την τύχη άλλων χριστιανών σε περιοχές υπό τον έλεγχο του αντάρτικου.

Χημικά

Το ήμισυ των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτει φέρεται να έχει παραδώσει η Δαμασκός, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της, τιμηθείσας με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW).

«Η συριακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε την παράδοση του 13ου φορτίου χημικών. Η παράδοση αυτή σημαίνει ότι η Δαμασκός παρέδωσε μέχρι σήμερα ποσοστό 65,1% του χημικού της οπλοστασίου, που περιλαμβάνει ποσοστό 57,4% των ουσιών άμεσης προτεραιότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης από τη Χάγη.

Η Δαμασκός είχε διακόψει προσωρινά την παράδοση χημικών ουσιών, επικαλούμενη θέματα ασφαλείας. Η παράδοση, όμως, συνεχίσθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι όροι της συμφωνίας μεταξύ Συρίας, ΗΠΑ και Ρωσίας, για τα χημικά όπλα του καθεστώτος Ασαντ, προβλέπουν ότι η Δαμασκός έχει διορία μέχρι τα τέλη Ιουνίου για την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου, εάν θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.

Η συμφωνία υπεγράφη μετά την περσινή επίθεση με χημικά σε προάστιο της Δαμασκού, την οποία η Δύση απέδωσε στις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ. Η επικεφαλής της κοινής αποστολής ΟΗΕ-OPCW, Ζίγκριντ Κογκ, ανέφερε ότι η Δαμασκός μπορεί να τηρήσει το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι κάθε καθυστέρηση «θα απειλήσει σοβαρά» την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Reuters

ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=80998

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου