Τρίτη 8 Απριλίου 2014

JP Morgan: Τα 6 βήματα για την επιστροφή στις αγορές - Οι ομοιότητες και διαφορές με Ιρλανδία, Πορτογαλία


JP Morgan: Τα 6 βήματα για την επιστροφή στις αγορές - Οι ομοιότητες και διαφορές με Ιρλανδία, Πορτογαλία

Όπως εξηγεί η JP Morgan, το πρώτο βήμα για την επιστροφή μιας χώρας στις αγορές ομολόγων είναι η επανέναρξη του προγράμματος έκδοσης εντόκων γραμματίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό δεν χρειάζεται, καθώς οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων όχι μόνο δεν σταμάτησαν ποτέ κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά ήταν και η μοναδική πηγή χρηματοδότησης για τη χώρα, πέραν των δανείων του πακέτου διάσωσης.

Το δεύτερο βήμα είναι η έκδοση εντόκων γραμματίων με μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης. Πραγματικά, η Ελλάδα εξέδιδε τα τελευταία χρόνια έντοκα γραμμάτια βραχυπρόθεσμης λήξης, προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχία των δημοπρασιών της, ακόμα και την ώρα που οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να μπουν σε ένα πιο μακροπρόθεσμο ελληνικό trade, υπό τη σκιά της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της χώρας και το φόβο ενός default. Η JP Morgan σημειώνει ότι η Αθήνα δεν έχει αρχίσει ακόμα να εκδίδει πιο μακροπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, αλλά θεωρεί το βήμα αυτό πιθανό.

Το τρίτο βήμα είναι η ανταλλαγή ομολόγων με άλλα, πιο μακρινής λήξης. Παρότι αυτή είναι μία κίνηση που βοήθησε τόσο την Ιρλανδία όσο και την Πορτογαλία να επιστρέψουν στις αγορές, εντούτοις, στην περίπτωση της Ελλάδας θεωρείται απίθανη, εξαιτίας της σύστασης του ελληνικού χρέους. Και αυτό γιατί το ποσοστό του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών είναι πολύ μικρό, και επομένως μια τέτοια ανταλλαγή δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα στη βιωσιμότητά του. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των χρεών της Ελλάδας είναι προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα. Αυτά τα χρέη έχουν ήδη ιδιαίτερα μακρινή λήξη, αλλά αναμένεται να επιμηκυνθούν περαιτέρω, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που περιμένει η Αθήνα από την Ευρωζώνη.

Το τέταρτο βήμα, σύμφωνα με τη JP Morgan, είναι η άντληση επιπλέον κεφαλαίων από ήδη υπάρχον ομόλογο. Και αυτή η εξέλιξη θεωρείται απίθανη για την Ελλάδα, με δεδομένη τη σύσταση του χρέους της χώρας.

Το πέμπτο και καθοριστικότερο βήμα είναι η έκδοση νέου κρατικού ομολόγου, κάτι που στην περίπτωση της Ελλάδας αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Και το έκτο βήμα είναι η επιστροφή σε ένα τακτικό πρόγραμμα δημοπρασιών. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το στάδιο, εκτιμά η JP Morgan. Αντίθετα, ο οίκος εκτιμά ότι η Αθήνα θα πραγματοποιήσει δύο εκδόσεις ομολόγων φέτος, αντλώντας 2 δισ. ευρώ με την πρώτη (ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα) και άλλα 2 δισ. ευρώ με μια δεύτερη έξοδο στις αγορές, κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.





Πηγή: JP Morgan: Τα 6 βήματα για την επιστροφή στις αγορές - Οι ομοιότητες και διαφορές με Ιρλανδία, Πορτογαλία | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/46759/jp-morgan-ta-6-vimata-gia-tin-epistrofi-stis-agores-oi-omoiotites-kai-diafores-me#ixzz2yIzLghiE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου